Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Jarní prázdniny v knihovně lákaly každý den na něco zajímavého

PRACHATICE - 27/2 2022 - 10:14 – Prachatická knihovna si letos dala na programu jarních prázdnin záležet a na jejich zajímavosti to bylo znát.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Lucie Jiraňová, Městská knihovna Prachatice

 

Městská knihovna Prachatice připravuje každý rok pro své čtenáře i pro ostatní návštěvníky o jarních prázdninách zábavný dopolední program. První den čekalo na děti v knihovně hledání knihovnického pokladu. Tajné místo úkrytu pokladu prozradila dětem po nalezení správných odpovědí na dvacet otázek tajenka. Odpovědi děti hledaly ve všech částech knihovny – na oddělení pro děti a mládež, ve studovně i v oddělení pro dospělé čtenáře.

A nutno říct, že se při tom dost naběhaly. Jelikož byli všichni dětští návštěvníci velmi šikovní, dokázali během jedné hodiny všechny otázky správně zodpovědět a ukrytý poklad nalézt. Ve zbylém čase využili širokou nabídku společenských a deskových her, které knihovna pro své návštěvníky nabízí. Největší úspěch měly hry Duch, logická hra Safari a také velké Člověče, nezlob se.

V úterý nám kapitán Černovous ukryl v knihovně poklad. Úkolem dětských návštěvníků bylo vyluštit sedm různých úkolů, některé byly náročné, některé zvládli všichni levou zadní. Za každý splněný úkol dostali hráči od paní knihovnice knihovnický dukát.

Sedm dukátů bylo potom možné vyměnit za tajnou mapu vedoucí k pokladu, který se skrýval v knihovnickém podzemí. Všichni hráči se svého úkolu zhostili úspěšně a domů si z oddělení pro děti a mládež odnášeli dobrý pocit z příjemně prožitého dopoledne.

Středeční policejní návštěva měla u malých návštěvníků obrovský úspěch. První část programu nadpraporčík Luboš Majer vyprávěl dětem, jak probíhá jeho pracovní den, co všechno musí policista umět a znát a jaké dovednosti musí zájemce mít, aby se vůbec mohl policistou stát.

Děti velmi zaujaly ukázky hledání stop podrážky na podlaze knihovny nebo na sklenici. Nemohlo chybět ani snímání otisků prstů, které si každý zájemce mohl vyzkoušet na vlastní kůži na svoji vlastní daktyloskopickou kartu.

V druhé části programu se dětem představil podpraporčík Karel Bušek společně s jeho psím spolupracovníkem a parťákem - německým ovčákem Vilim ze SZKČ Prachatice. Návštěvníci se dozvěděli zajímavosti o práci psovoda i o životě služebního psa, který svého páníčka v pracovním i soukromém životě doprovází.

Závěrem programu si zájemci mohli prohlédnou služební policejní auto a odnést propagační dárky, které od policistů dostali. Moc děkujeme Polici ČR za tento velmi zajímavý program!

Jak se rodí kytara, se děti dozvěděly ve stejnojmenném pořadu pana Luboše Hrdličky. Příběh vyprávěl o ježečku Pichlíkovi a o tom, jak z kmene stromu tento oblíbený hudební nástroj vznikne. Návštěvníci se dozvěděli, co to je kapodastr, metronom, ladička nebo trsátko a na všechny tyto muzikantské pomůcky si mohli i sáhnout.

Například posilovač prstů děti vyzkoušely a souhlasily s tím, že by se dal nazvat mučítko. Každý správný kytarista ho ale musí používat, neboť je nutné mít prsty silné a pružné. Zajímavé vyprávění pan Hrdlička prokládal hrou na kytaru a mnohé z lidových písniček si s ním děti vesele zazpívaly i zatančily.

Poslední den jarních prázdnin prověřil umělecké schopnosti malých i dospělých návštěvníků. Malování kamínků je stále v módě a děti baví. A tak všechny bílé kamínky, které čekaly v knihovně, se mohly po chvíli pyšnit krásným obrázkem. A nyní už je jen na dětech, jestli je pošlou do světa jako kamínky putovní nebo zda si je nechají doma na památku.

Přestávku mezi tvořením si mohly děti udělat při hledání QR kódů, které byly ukryty na oddělení pro děti a mládež. Kódy odkazovaly na jednotlivé kapitoly příběhu o vnučce čaroděje Modromíra. Tato audiokniha má kapitol dokonce dvacet devět a děti si ji mohou doma doposlechnout až do konce.

Věříme, že se všem návštěvníkům program v knihovně líbil, a že si prázdninová dopoledne na oddělení pro děti a mládež užili.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Maruščin velký úspěch s focením světa z vozíku

Strunkovická školní jídelna vaří dětem zdravěji s rybím olejem

OBRAZEM: I vlachovobřezská školka Pastelka žila olympiádou

Olympijsky sportovat pomohli seniorům nadšení dobrovolníci

OBRAZEM: Strunkovická mateřská škola jede na plné obrátky

V oblasti Šumavy a Bavorského lesa utvořili vlci už čtyři smečky

OBRAZEM: Maškarní veselice ve Volarech přinesla hodně zábavy

OBRAZEM: Také prachatická školka Paraplíčko žila olympiádou

Prachatice budou letos opět hostit Mistrovství Evropy v triatlonu

OBRAZEM: Karneval proměnil Skalku v pohádkové království

OBRAZEM: Senioři přeplavali La Manche v Prachaticích šestkrát

OBRAZEM: Děti ze školky Zahrádka prožily olympiádu i s hymnou

OBRAZEM: Mezigeneračně z Prachatic na krumlovský Vyšehrad

Také klienti Domova Matky Vojtěchy podpořili české sportovce

WeRemember s KreBulem i vámi. Nezapomínejme na hrůzy války

OBRAZEM: Miniolympijské hry v mateřských školách ve Volarech

Muzeum chystá výstavu plnou suvenýrů a prosí o půjčení vašich

Ročně obnovíme několik pramenišť a až 200 hektarů rašelinišť

OBRAZEM: Zástupci studentů se přišli podívat mezi strážníky

OBRAZEM: My Tři králové z Paraplíčka jdeme za našimi seniory

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena