Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Maruščin velký úspěch s focením světa z vozíku

PRACHATICE - 25/2 2022 - 00:00 – Marie Bednářová, dvaadvacetiletá autorka výstavy Fotopsaní z vozíku, se setkala s přáteli a podporovateli Na půdě.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Hana Rabenhaptová, Město Prachatice

 

Přišli i vzácní hosté, sponzoři. Zajímavý byl i doprovodný program. V komunitním centru Na půdě v Prachaticích jsou ideální podmínky pro pořádání podobných akcí, jako byla ta 24. února, kdy se zde potkala autorka výstavy fotografií Maruška Bednářová se svými přáteli a podporovateli.

Maruška se narodila předčasně s dětskou mozkovou obrnou s lehkým mentálním postižením, epilepsií. Během svého života díky rodině a různých operací, léčbě, terapií zvládala ZŠ a dvoletou praktickou nástavbu v DC Arpida a ZŠ Prachatice Zlatá stezka 387.

Především Vojtova metoda, arteterapie, ergoterapie, plavání jsou stále nekonečným příběhem, který prolíná život celé rodiny a určuje, jak napsala matka Lenka Bednářová „určuje rytmus dnů a vede k naději na lepší zítřky“. V současné době rodina jezdí do Arpidy pouze na některé terapie, řeší individuální pomůcky (ortézy), úpravy vozíku. Od šesti let je součástí Klubu zdravotně postižených Prachatice.

Fotografie Maruška fotí z mechanického vozíku. Fotí většinou přírodu. Je, jak několikrát na setkání řekla, vděčná rodině za pomoc a podporu, péči, kterou ji věnují. Podporou je i dar senátora – velkého záložního disku na fotografie, či powerbanka od místostarosty z města, ale také pozvání do školy na besedu o svém umu.

V otevřeném rozhovoru (jedna otázka hosta na autorku a jedna otázka autorky na hosta) se v horkém křesle vystřídali senátor Tomáš Jirsa, místostarosta města Jan Klimeš, zastupitelka města Hana Bolková, sociální pracovník, zástupce DC Arpida Jan Šesták, ředitel společnosti KreBul a zastupitel Zdeněk Krejsa, dnes seniorka, dříve vedoucí odboru kultury Jiřina Dolejšková, kameraman, režisér TV ŠRUMEC a městského vysílání Václav Malina. Všechny otázky se dotýkaly handicapu, bariér, jak lidských, komunikačních a jejich mírnění, odstraňování.

Po celou dobu akce byly fotografie promítány na plátno.
Setkání bylo mezigenerační, a tak Marušce přišli zatancovat sourozenci Eliška a Tomík Poláčkovi z Volyně, kteří tančí pod vedením Pavla Bízka jak standardní, tak latinskoamerické tance, Tomík a Eliška jsou žáci Montessori školy v Prachaticích a zatancovat přijeli ve svém volnu, při jarních prázdninách, stejně tak jako jejich spolužačka ze školy Bětka Dvořáková z Vitějovic, která zahrála na klávesy.

Pozdravit nádhernými skladbami přišel i Daniel Turek, muzikant – ještě student vyšší odborné školy a Jan Tischler, senior, který na závěr zahrál na harmoniku a zazpíval. Dárky se předávali jak květinové, sladké, tak finanční, ale i časové. Všichni se dobře bavili. A to byl náš cíl společně pobýt. 

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

Strunkovická školní jídelna vaří dětem zdravěji s rybím olejem

OBRAZEM: I vlachovobřezská školka Pastelka žila olympiádou

Olympijsky sportovat pomohli seniorům nadšení dobrovolníci

OBRAZEM: Strunkovická mateřská škola jede na plné obrátky

V oblasti Šumavy a Bavorského lesa utvořili vlci už čtyři smečky

OBRAZEM: Maškarní veselice ve Volarech přinesla hodně zábavy

OBRAZEM: Také prachatická školka Paraplíčko žila olympiádou

Prachatice budou letos opět hostit Mistrovství Evropy v triatlonu

OBRAZEM: Karneval proměnil Skalku v pohádkové království

OBRAZEM: Senioři přeplavali La Manche v Prachaticích šestkrát

OBRAZEM: Děti ze školky Zahrádka prožily olympiádu i s hymnou

OBRAZEM: Mezigeneračně z Prachatic na krumlovský Vyšehrad

Také klienti Domova Matky Vojtěchy podpořili české sportovce

WeRemember s KreBulem i vámi. Nezapomínejme na hrůzy války

OBRAZEM: Miniolympijské hry v mateřských školách ve Volarech

Muzeum chystá výstavu plnou suvenýrů a prosí o půjčení vašich

Ročně obnovíme několik pramenišť a až 200 hektarů rašelinišť

OBRAZEM: Zástupci studentů se přišli podívat mezi strážníky

OBRAZEM: My Tři králové z Paraplíčka jdeme za našimi seniory

Zdravotně postižení začali bowlingem a chytají se na La Manche

Úředníci prachatické radnice dostali milou zpětnou vazbu z Prčice

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena