Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Olympijsky sportovat pomohli seniorům nadšení dobrovolníci

PRACHATICE - 22/2 2022 - 10:39 – Zimní olympiáda v Číně inspirovala ke sportování také prachatické seniory z domova Mistra Křišťana.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Hanka RH+ Rabenhauptová

 

Právě byly ukončeny Zimní olympijské hry v Pekingu a jsou připraveny Zimní paralympijské hry. V Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích byly v pátek 18. února po velkých přípravách také ukončeny Zimní sportovní „olympijské“ hry seniorů s dobrovolníky. Přes třicet seniorů a přes dvacet dobrovolníků, pět stanovišť a stovky úsměvů a krásných slov, skvělé sportovní výkony, tak by se dala tato olympiáda charakterizovat.

V rámci Cvičení šitého na míru v domově pro seniory, kdy se již před samotnou olympiádou senioři připravovali a posilovali na jednotlivé disciplíny, byla nabídnuta anketa na doma o znalostech zimní olympiády (v kolika sportech se závodilo, tolik bylo otázek) Anketa skončila 20. února.

Velmi dobře dopadla spolupráce města Prachatice a Regionálního dobrovolnického centra pro Jihočeský kraj při hledání dobrovolníků. Akci svým časem a umem podpořilo více jak dvacet dobrovolníků – mnozí byli poprvé na podobné akci.

Velkou radost jsme měli i ze skautů, které zajistila Vladimíra Šmajclová. Děti byly velmi nápomocny a skvěle se ke starším lidem chovaly, povídaly se s nimi. Dobrovolníci dorazili i z Volar v čele s místostarostkou Janou Bártovou nebo z Českých Budějovic.

Výzva pro pomoc dobrovolníků jako průvodců, organizátorů, pomocníků tedy pro samotnou olympiádu dopadla nad očekávání. V pátek se všichni příchozí organizátoři a dobrovolnici otestovali, a přestože mysl měli pozitivní, výsledky byly negativní, takže kdo prošel, práci získal.

Při slavnostním ceremoniálu a nástupu všech sportovců nechyběly kruhy, oheň, zaznělo olympijské heslo: Dál, výš, silněji a společně. Ředitelka domova Hana Vojtová zahájila hry. Za město promluvil Miroslav Lorenc, místostarosta, sportovec.

Hned v úvodu poděkoval dobrovolníkům Jiří Gabriel Kučera, vedoucí DC Prachatice a Regionálního dobrovolnického centra pro Jihočeský kraj. O kulturní vystoupení se postaral husinecké mažoretky a mažoret s vedoucí Danou Kubíčkovou. Sklidili velký aplaus za choreografii a práci s hůlkami, třásněmi i vlajkou.

Stanoviště označená sněhuláky, které malovaly děti z DDM Prachatice (některá venku, některá uvnitř domova) byla přizpůsobena olympijským disciplínám, a tak se hrál „hokej“, curling, „biatlon – slalom i se střelbou, sestavoval se úbor na krasobruslení a o všech sportech se i mluvilo, na sportovce a olympiády se vzpomínalo.

Kdo dorazil do cíle, obdržel nejen certifikát, ale také odměnu jablka a ponožky. A to nejcennější zábavu, radost z pohybu a lidi kolem sebe. Akci nahrálo i skvělé počasí a zakončení v kavárně domova s výborným občerstvením ze STROOMu Dub. Osobně děkuji všem za spolupráci, projektu Obec přátelská seniorům, DSMK a dobrovolníkům.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Strunkovická mateřská škola jede na plné obrátky

V oblasti Šumavy a Bavorského lesa utvořili vlci už čtyři smečky

OBRAZEM: Maškarní veselice ve Volarech přinesla hodně zábavy

OBRAZEM: Také prachatická školka Paraplíčko žila olympiádou

Prachatice budou letos opět hostit Mistrovství Evropy v triatlonu

OBRAZEM: Karneval proměnil Skalku v pohádkové království

OBRAZEM: Senioři přeplavali La Manche v Prachaticích šestkrát

OBRAZEM: Děti ze školky Zahrádka prožily olympiádu i s hymnou

OBRAZEM: Mezigeneračně z Prachatic na krumlovský Vyšehrad

Také klienti Domova Matky Vojtěchy podpořili české sportovce

WeRemember s KreBulem i vámi. Nezapomínejme na hrůzy války

OBRAZEM: Miniolympijské hry v mateřských školách ve Volarech

Muzeum chystá výstavu plnou suvenýrů a prosí o půjčení vašich

Ročně obnovíme několik pramenišť a až 200 hektarů rašelinišť

OBRAZEM: Zástupci studentů se přišli podívat mezi strážníky

OBRAZEM: My Tři králové z Paraplíčka jdeme za našimi seniory

Zdravotně postižení začali bowlingem a chytají se na La Manche

Úředníci prachatické radnice dostali milou zpětnou vazbu z Prčice

Do azylového domu pro matky s dětmi dorazily dárky z radnice

OBRAZEM: Vánoční andělé rozzářili oči v netolické Pohodě

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena