Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Gymnázia z Prachatic a Prievidze podepsala přátelství

PRACHATICE - 24/10 2021 - 11:30 – Na nedávné konferenci o multikulturní výchově v Prachaticích vzniklo memorandum dvou gymnázií.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: KreBul

 

Součástí 14. ročníku konference o multikulturní výchově bylo malé překvapení. Ve čtvrtek 14. října došlo v prostorách komunitního centra Na půdě při KreBul k podpisu Memoranda o přátelství a spolupráci.

„Jsem velmi rád, že vám nyní můžeme představit jeden z pozitivních příkladů naší spolupráce v oblasti multikulturní výchovy, a to na obou stranách hranice – české a slovenské. Proto si dovolím k sobě pozvat dvě paní ředitelky - Janu Dejmkovou za Gymnázium Prachatice a Eleónoru Porubcovou za Gymnázium Vavrinca Benedikta Nedožerského v Prievidzi,“ napínal přítomné v sále ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa.

Právě obě paní ředitelky měly před sebou příjemný úkol. Podepsat Memorandum o přátelství a spolupráci mezi oběma školami. A jak celý nápad vznikl?

„Když jsem byla v Prachaticích poprvé a vyšla z domu Křižovatka u parku Zlatá stezka 145, padla mi do oka nádherná budova, ve které jsem hned viděla školu. A znovu mi hlavou proběhla myšlenka, že když se před lety obnovoval pedagogický sbor naší školy, většina kantorů byla z Čech. A protože máme partnerské školy snad po celém světě, bylo mým přáním se vrátit ke kořenům a společné historii, a tak jsem díky Zdeňku Krejsovi oslovila paní ředitelku Dejmkovou. Vlastně hned po první schůzce bylo zřejmé, že jsme si padly do oka a že můžeme začít mluvit o budoucí spolupráci“, shrnula Eleónora Porubcová z Gymnázia v Prievidzi.

Podepsané Memorandum je samotný začátek budoucí spolupráce. „V současné době se kolegové ze Slovenska zúčastnili oslav našeho gymnázia a měli možnost i neformálně se setkat s naším pedagogickým sborem a bavit se o možnostech, jak spolupracovat na úrovni studentů i pedagogů. Již nyní plánujeme první návštěvu Prievidze a přípravu jasných aktivit, které by měly směřovat oborově – tedy každý rok propojení v některé z předmětových komisí“, nastínila Jana Dejmková za prachatické gymnázium.

V Memorandu o přátelství a spolupráci, které je krásně zpracované i na pohled se mimo jiné dočtete: My, zástupci dvou spřátelených, více jak stoletých gymnázií, pocházejících z Českého státního reformního reálného gymnázia v Prachaticích a Československého státního reálného gymnázia Franka Sasinky v Prievidzi, příslušníci dvou bratrských národů, českého a slovenského, vítězně přeživší národnostní útlak, vědomi si společných kořenů, společné historie, formujících osudy mnohých generací našich absolventů jsme se dohodli, že uzavřeme memorandum o přátelství a spolupráci pro generaci současnou i ty budoucí.

Toto memorandum je základní listinou budoucí spolupráce a my jej naplníme myšlenkami, slovy a skutky, směřujícími ke vzájemné výměně zkušeností, poznatků, zážitků a především přátelských lidských setkání.

Mezi prvními gratulanty po podepsání memoranda byl ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa a také senátor Tomáš Jirsa. Oba poděkovali za návrat k tomu, co máme obě země společného a popřáli nové spolupráci mnoho aktivit a příjemných setkání mezi učiteli i studenty.

Přejeme nově vzniklému partnerství mnoho příjemných setkání, nesoucích se v duchu podepsaného dokumentu. Věříme, že již brzy budeme moci sklízet první společné plody této spolupráce na obou stranách hranice.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Děti si v Zahrádce užily tajemství proutěného košíku

Sbírka zimního oblečení, bot a spacáků pro lidi bez domova

OBRAZEM: Na zkušenou do Prachatic přijela charita ze Zábřehu

OBRAZEM: Mateřinka Krumlovská se změnila na školku stromů

OBRAZEM: Zvířata na Dřípatce mají otevřené dveře hodně ráda

OBRAZEM: Podpora a péče o pečující aneb čtrnáct oceněných

OBRAZEM: Chroboly slavily posvícení i s operní pěvkyní Cambraia

OBRAZEM: Ve strunkovické školce poznávají na podzim přírodu

Prachatická knihovna hostila slovinské a litevské knihovníky

OBRAZEM: Den otevřených dveří Portusu se letos velmi vydařil

OBRAZEM: Spolek Zlatá stezka na výletě v Bavorsku a Rakousku

Nerudovka se představila na vimperské burze škol a žáky zaujala

OBRAZEM: Prachatičtí senioři vědí, jak se učí podle Montessori

Mladí si zkoušeli v hospici stáří s Alzheimerem na vlastní kůži

Vyšla nová kniha o smyslové aktivizaci, která vás může navést

Novohradské babí léto aneb Druhá badatelská cesta studentů U3V

Pro Světlušku v Prachaticích a Lažišti vybrali přes dvanáct tisíc

OBRAZEM: Devátý ročník MiniGP nepřízeň počasí neodradila

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena