Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatická knihovna hostila slovinské a litevské knihovníky

PRACHATICE- 12/10 2021 - 12:28 – Knihovna přijala minulý týden litevské a slovinské hosty v rámci projektu, ve kterém příběhy tvoří lepší život.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Lucie Jiraňová, Městská knihovna Prachatice

  

Program Erasmus+, na kterém spolupracuje Městská knihovna Prachatice společně s litevskou knihovnou Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka a slovinskou Knjižnica Šmarje pri Jelšah, pokračoval setkáním knihovníků v Prachaticích.

Pro zástupce knihoven ze všech tří zúčastněných zemí byl připraven prachatickou knihovnou program, při kterém naši zahraniční partneři nahlédli pod pokličku práce se seniory, jejich vzdělávání v průběhu třetího věku a také péči o ně.

Domovem seniorů Mistra Křišťana provedla účastníky ředitelka Hana Vojtová, autorka konceptu smyslové aktivizace. Mezinárodní konferenci Vzdělávání dospělých – evropské zkušenosti vedla Gabriela Koertingová. V průběhu pracovního setkání spolupracovali zúčastnění knihovníci a knihovnice na zkvalitnění psychosociálních dovedností pro školitele dospělých studentů s lektorem Štefanem Schwarzem.

Jelikož podtitul celého mezinárodního projektu zní Příběhy tvoří lepší život, seznámili se účastníci také se šumavskými legendami. Z úst spisovatele Jaroslava Pulkrábka se dozvěděli pověsti, které se v šumavském kraji vypráví po staletí. S historií Šumavy a jejími příběhy se zúčastnění setkali také ve vyprávění Vojtěcha Troupa při návštěvě zámku Kratochvíle, ale také při kulturních vystoupeních folklórního souboru Libín a hudebního souboru CINK vedeného Jiřím Vopálkou.

Z přírodních a kulturních krás, které se v Prachaticích a okolí nacházejí, byli zahraniční návštěvníci nadšení. Zaujali je nádherné štíty domků vystavených ve stylu selského baroka v Holašovicích, kostel Jména Panny Marie v Lomci, rozhledna na Libíně a samozřejmě také historické centrum renesančních Prachatic.

Poslední den pobytu navštívili účastníci město Písek, jeho nově zrekonstruovanou knihovnu a také píseckou Sladovnu. O krásný závěr celého mezinárodního setkání se postaraly vystupující členky souboru Maraveja, které návštěvníkům zazpívaly při rozlučkovém večeru v klášteře sv. Karla Boromejského.

Velký dík patří jak sestrám Boromejkám, tak všem dalším, kteří přispěli k tomu, že se mezinárodní setkání programu Erasmus+ v Prachaticích skutečně vydařilo. Děkujeme také starostovi města Prachatic Martinu Malému a vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Martině Klinecké za spolupráci vřelé přijetí této mezinárodní pracovní skupiny. Na týden od 4. 10. do 8. 10. budou všichni zúčastnění velmi rádi vzpomínat.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Den otevřených dveří Portusu se letos velmi vydařil

OBRAZEM: Spolek Zlatá stezka na výletě v Bavorsku a Rakousku

Nerudovka se představila na vimperské burze škol a žáky zaujala

OBRAZEM: Prachatičtí senioři vědí, jak se učí podle Montessori

Mladí si zkoušeli v hospici stáří s Alzheimerem na vlastní kůži

Vyšla nová kniha o smyslové aktivizaci, která vás může navést

Novohradské babí léto aneb Druhá badatelská cesta studentů U3V

Pro Světlušku v Prachaticích a Lažišti vybrali přes dvanáct tisíc

OBRAZEM: Devátý ročník MiniGP nepřízeň počasí neodradila

Nový školní rok začal v ZŠ Zlatá stezka 240 pohybem a zábavou

Hospicovým parkem zněly sametové tóny světových skladeb

Osadnické léto zakončilo slunné počasí a napínavý závod

OBRAZEM: Do školy na Zlaté stezce 387 dorazil také medvídek

Táborníci putovali s knihovnou po stopách hrdinů z knížek

Volarští a lenorští skauti zvou nové členy do své klubovny

OBRAZEM: Alternativní přednášky a workshopy se vydařily

OBRAZEM: Co dělat, až jednou přijde čas na poslední rozloučení

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena