Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Mladí si zkoušeli v hospici stáří s Alzheimerem na vlastní kůži

PRACHATICE - 28/9 2021 - 9:28 – Tíha stáří jako zážitek na vlastní kůži? Odborné vzdělávání veřejnosti včetně praxe je v Prachaticích samozřejmost.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Šárka Pechková, ředitelka Vzdělávacího institutu Prachatice

  

Jak špatně se cítí naši stárnoucí blízcí většinou všichni více či méně účastně odkývneme – a pak pokračujeme ve svém zběsilém, „mladším“ tempu. Že je velký problém si zavázat tkaničky u bot, pokud máte artritické klouby, nebo že nejste včas oblečení a připravení k lékaři, protože jste si prostě nevzpomněli, když jste jednoduše rádi, že si vzpomenete, kdo jste a kde bydlíte… Těžko se to zdravému, mladšímu člověku představuje.

V rámci Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby proto prachatický Vzdělávací institut, fungující pod místním Hospicem sv. Jana N. Neumanna, připravil osvětové dopoledne plné informací a zejména stanovišť, kde si problematiku stáří na vlastní kůži vyzkoušeli všichni, kdo měli zájem. A nejvíce zájemců bylo z řad místních škol!

V oblačném úterním dopoledni 21. září, na které připadá Mezinárodní den Alzheimerovy choroby, bylo v parku přiléhajícím k prachatickému Hospici sv. J. N. Neumanna rušno. Pod taktovkou Vzdělávacího institutu za podpory Jihočeského kraje a pod odbornou záštitou Státního zdravotního ústavu, Regionálního centra podpory zdraví Jihočeského kraje zde probíhala osvětová akce právě k problematice stařecké demence, Alzheimerovy nemoci a všeobecně stáří, kterého se tyto zdravotní problémy týkají zejména.

Návštěvníci z řad veřejnosti měli možnost u jednotlivých stanovišť probrat s odborníky téma správné výživy seniorů, trénování paměti za pomoci jednoduchých aktivit či si na vlastní kůži vyzkoušet „zátěž“ pokročilého věku nebo zdravotního neduhu.

Posledně jmenovaná aktivita se těšila velkému zájmu - pomocí navléknutí tzv. gerontoobleku, který simuluje právě například ruce postižené artritidou, špatnou hybnost kolenních či loketních kloubů či postižení páteře, si každý zájemce mohl, ještě za pomoci hůlky, sluchátek (špatný sluch) a speciálních brýlí zužujících a rozostřujících vidění (poškození zraku), vyjít na vycházku parkem.

Většinou tak, pro lepší orientaci, činil za asistence svého doprovodu či kamaráda ze školy. Početně největší skupinou návštěvníků akce totiž byli žáci a studenti prachatických škol. Jak říká zástupkyně ředitele pobočky Střední zdravotní školy v Českých Budějovicích s působností právě v Prachaticích Milada Pilná: „Pro naše studenty je tohle jednoduše skvělá příležitost seznámit se s problematikou gerontologie, kterou v rámci běžné výuky těžko nasimulujeme. Prostředí nejen nemocnice, ale například Domova Matky Vojtěchy či lůžkového hospice je to, co chceme naši studentům v Prachaticích v rámci praxe také nabízet.“

Studenti a studentky „prachatické zdrávky“, stejně jako žáci ZŠ Vodňanská a VOŠ sociální, měli v rámci dopolední akce dále i možnost zúčastnit se doprovodné přednášky Pavly Hýblové na téma Výživa seniorů a osob s demencí.

Pavla Hýblová se zároveň zhostila při zahájení osvětové akce role kmotry pexesa, jehož námětem se stala dílka z ergoterapie klientů Domova Matky Vojtěchy v Prachaticích, tedy právě osob s demencí, nejčastěji Alzheimerovou chorobou.

Autoři děl vyvedených v pokřtěném pexesu byly u slavnostního aktu osobně přítomni a došlo tak k přirozenému setkání uživatelů prachatických sociálních služeb a veřejnosti z řad studentů. Tedy možná jejich budoucích ošetřovatelů a odborného personálu. Propojení mezi generacemi…

Jak lépe oslavit významný den?

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

Vyšla nová kniha o smyslové aktivizaci, která vás může navést

Novohradské babí léto aneb Druhá badatelská cesta studentů U3V

Pro Světlušku v Prachaticích a Lažišti vybrali přes dvanáct tisíc

OBRAZEM: Devátý ročník MiniGP nepřízeň počasí neodradila

Nový školní rok začal v ZŠ Zlatá stezka 240 pohybem a zábavou

Hospicovým parkem zněly sametové tóny světových skladeb

Osadnické léto zakončilo slunné počasí a napínavý závod

OBRAZEM: Do školy na Zlaté stezce 387 dorazil také medvídek

Táborníci putovali s knihovnou po stopách hrdinů z knížek

Volarští a lenorští skauti zvou nové členy do své klubovny

OBRAZEM: Alternativní přednášky a workshopy se vydařily

OBRAZEM: Co dělat, až jednou přijde čas na poslední rozloučení

Otec Karel sloužil plaveckou mši u Schwarzenberského kanálu

OBRAZEM: Příběhy tvoří lepší život s knihovnou i v daleké Ignalině

OBRAZEM: Soustředění mladých zdravotníků letos na horách

OBRAZEM: Letní workshop pro místní děti a jejich kamarády

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena