Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  OBRAZEM: Alternativní přednášky a workshopy se vydařily

PRACHATICE - 31/8 2021 - 10:24 – Projekt s názvem InFormACE, neboli alternativní soubor přednášek i workshopů má za sebou soubor setkání.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Jiří Gabriel Kučera

  

Ještě na jaře letošního roku si účastníci vyzvedli materiál pro klíčení semínek: V současném světě potravin se vytrácí rozdělení ročních období. V zimě si klidně koupíte rajčata, což bylo v dobách minulých nemožné. Jenže, co obsahují tato rajčata, která byla v lednu dodána ze španělského skleníku, pěstované na vatě notně zalévaná vodou? Utržená jsou několik dní a putovala přes půl Evropy. Co tedy udělat pro přísun čerstvých vitaminů a živin i v zimě či počátkem jara? KLÍČIT!

Nakličování zvyšuje v semínkách podíl vitaminů (karoten, některé z řady B, zvláště C), neutralizuje kyselinu fytovou, která zhoršuje vstřebávání minerálních látek. Dále přeměňuje složité sacharidy, obtížné pro trávení, na jednodušší cukry, bílkoviny se štěpí na jednotlivé aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a během nakličování také dochází k vytváření enzymů.

Účastníci projektu dostali tištěné informace, soutěžili o misku ke klíčení, vybrali si mezi čočkou, mungo a adzuki a "šli domů klíčit".

O prázdninách realizoval předkladatel projektu Jiří Gabriel Kučera přednášku na téma „Andělé – poslové světla“. Účastníci se dozvěděli, kdo je anděl strážný, ale také to, že se o andělech mluví ve Starém zákoně, Novém zákoně a zmiňuje jej i Islám v Koránu. O nejznámější křesťanskou verzi, Nebeská hierarchie, pocházející ze 16. století se zasloužil syrský mnich. Tento systém se skládá z devíti kůrů sdružených do tří trojic, a s nimi související sedm nebes.

To, že „andělem“ může být i člověk rozpracovala jedna populární autorka knihy Pozemští andělé. Přednášející zmínil i zneužití všeho andělského k výhodnějšímu zisku peněz (andělské obrazy, které nemají pozitivní energii, drahé výklady andělských karet, andělské terapie bez efektu atp.) a to, že je třeba si dávat i na tyhle věci pozor.

To, že se svět a osud točí v cyklech citoval z knihy Sedm archandělů. Např. že velcí hudební skladatelé tvoří okolo roku 1800, velikáni renesančního malířství žijí v období kolem roku 1500 anebo nejzářivější hvězdy filosofie pět století před Kristem a okolo roku 600 př.K. (církevní) reformátoři a myslitelé… Tak totiž působí „vládcové“ malých a velkých věků.

Jako menší duch času nyní působí Zachariel – bůh nebeské klenby, boží spravedlnost, který stojí nad přísahami a trestá nespravedlnost, ovlivňuje vývoj končetin, souvisí s expanzí, jeho kovem je cín (který nabourává myšlenkové schopnosti), v jeho době se „vynalezla“ politika a též ustupuje institucionalizované náboženství před lidstvím (renesanční člověk, světáci typu Borgia) atd.

Na závěr dostali účastníci rady, jak s anděly komunikovat a odnesli si poselství ve formě karet a byli pozváni na další workshop.

Další workshop připravila odborná lektorka Bohdana Kollarová: Bachovy esence jsou přírodním systémem, který ve třicátých letech 20. století vytvořil MUDr. Edward Bach. Ten zanechal své praxe a nechal se v hledání vést vyšším hlasem. Jeho harmonizační terapie používá 38 esencí z nejedovatých planých rostlin, keřů a stromů k tomu, aby zmírnily nejen negativní psychické stavy, ale především pomohly k vyčištění kanálu k vlastnímu potenciálu. Pak je přidána ještě jedna esence, tzv. Krizová, která se skládá z pěti jiných esencí.

Paní lektorkanám tyto esence představila: "Jsou to jednoduché esence. Nikoliv jednoduché jako primitivní, ale jednoduché ve smyslu jednota a duch. Dr. Bach se zamýšlel nad tím, proč na jednu nemoc zabírá 10 lidem jiný lék. Většina nemocí totiž vzniká z negativních emocí či emocionální nerovnováhy jako je strach, pýcha, úzkost, deprese, přílišné nadšení, fanatismus, či psychická vyčerpanost. A výsledkem je konkrétní nemoc s rozdílnou příčinou. Psychická nerovnováha se pak projeví ve svalech, kloubech a nakonec v nervech - např. jako zánět, nepohyblivost či jako bolest. Bachovy esence ale nepůsobí na tělesné nemoci, ale nechají je roztát jako led na slunci skrze vyladění v emocionální oblasti - neléčí nemoc, ale příčinu. Tyto esence se dají brát i preventivně, aby předešly projevu fyzické nemoci. Tyto esence jsou vhodné jak pro děti, tak i kojící matky či i zvířata a vždy posilují imunitní systém."

Byl připraven i workshop, kde se tvořily náramky z minerálů (které si zdarma všichni účastníci odnesli), a dozvěděli se více o používání minerálů. Povídání na téma Duše zvířat, kde v plánu bylo vytvoření silového totemu – samozřejmě v symbolice zvířat, bylo naplánováno na další srpnové úterý.

Poslední přednáška proběhla poslední sobotu o prázdninách na úrovních vědomí... Být (si) vědomý je více, než být vzhůru, je to více, než mít povědomí o něčem. Být si vědomý je stav vědění, kdy jsme si vědomi svých myšlenek, emocí, pocitů i okolního prostředí a existence. Člověk dělá vše na „100%“. Takže při chůzi vidí, slyší, vnímá na chodidlech kudy jde, ale i to, že jsou kolem stromy, které někdo zasadil, vidí věci minulé i budoucí a září.

Jak se k tomuto stavu dostat? Jakmile se objeví život, „potřebuje“ energii k přežití a tu potřebuje zvenčí (vlastní zájmy, získávání, dobývání, soupeření), skrze dravost se dostává ke slovu instinkt, péče o mladé, pak zájem o druhé, věrnost „smečce“, ztotožnění se s jinými, život v páru, snaha o změny společnosti, vytváření komunity se společným cílem, až k lásce, míru a osvícení…plnému vědomí života a vlastní existence.

O tom všem se hovořilo, vytvářeli se příklady, a hlavně si uvědomili, co zlepšit. Život se totiž změnit nemusí…ale naše vědomí ano.

A zde je příklad, kde se člověk nachází. Představte si, že jdete domů a před vstupními dveřmi leží tulák, osoba ve špinavých šatech. Co vidíte?

• z úrovně studu-hanby ho vidíme jako odporného, špinavého, nechutného

• z úrovně viny si říkáme, že je to jeho chyba, zaslouží si to, určitě zneužívá sociální dávky

• z úrovně apatie-beznaděje vidíme, že se nachází v zoufalé situaci, kdy naše společnost s problémem bezdomovců

neumí nic udělat

• z úrovně smutku-žalu vidíme starého muže, který vypadá tragicky, nepřátelsky, bezútěšně

• z úrovně strachu volám policii ještě předtím, než spáchá zločin

• na úrovni touhy nás situace frustruje: proč s tím nikdo nic neudělá?

• z úrovně hněvu se starý muž zdá být útočníkem nebo se ptáme, proč jsou v naší krajině takové podmínky?

• z úrovně pýchy tulákem pohrdáme

• z úrovně odvahy si říkáme, že člověk potřebuje práci, přístřešek k žití a máme chuť s tím něco udělat

• z úrovně neutrality nám připadá, že je to v pořádku, vůbec nikomu neubližuje

• na úrovni ochoty k němu přijdeme, nabídneme jídlo, popovídáme si, pokusíme se ho rozveselit

• na úrovni přijetí nás bude napadat, jaký asi poutavý příběh by se mohl za takovým chlapíkem skrývat

• z úrovně rozumu se ho snažíme pochopit nebo o něm přemýšlíme jako o subjektu pro psychologickou nebo

sociologickou studii

• na vyšších úrovních vnímáme jeho pocit svobody, kterého má na rozdávání a který nám ostatním chybí. Muž se nám zdá, přátelský, klidný, veselý, moudrý.

• nad úrovní 600 (klid, mír, osvícení) ho vidíme jako naše vlastní já v jiné formě.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Co dělat, až jednou přijde čas na poslední rozloučení

Otec Karel sloužil plaveckou mši u Schwarzenberského kanálu

OBRAZEM: Příběhy tvoří lepší život s knihovnou i v daleké Ignalině

OBRAZEM: Soustředění mladých zdravotníků letos na horách

OBRAZEM: Letní workshop pro místní děti a jejich kamarády

Mladí zdravotníci na exkurzi u kolegů z Vodní záchranné služby

OBRAZEM: Potřetí se letos plavilo dříví u potoka Schorellenbach

Vimperští Medoy Meikoy rozdávali radost v dětském domově

NÁZOR: Po úpravě Tankovky rozšíříme možnosti jejího využití

Hudba mezi hranicemi: ProvoCantus a Klarinetový soubor

OBRAZEM: První pomoc v život ohrožujících situacích Na půdě

OBRAZEM: V zahradě Domova Matky Vojtěchy zazněl swing

Projektové dny pro mladé zdravotníky nebyly jen o první pomoci

Klarinetový soubor hrál o svátcích pro radost i na pomoc Moravě

NÁZOR: Asfaltový povrch na Tankovce je hodně špatný nápad

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena