Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Hudba mezi hranicemi: ProvoCantus a Klarinetový soubor

PRACHATICE - 2/8 2021 - 7:05 – Klarinetový soubor Prachatice si zahrál v Německu se skvělým sborem ProvoCantus z Waldkirchenu.

      

   Z redakční pošty: Jméno a přimnení

  

Hudba mezi hranicemi. Tak zněl název prvního koncertu skvělého pěveckého sboru ProvoCantus pod vedením Answera Sobtzika z Waldkirchenu po dlouhé covidové pauze. Proběhl při předminulém nedělním podvečeru v německém městečku Haidmühle.

Koncert byl pozoruhodný i proto, že jako svého rovnocenného spoluúčinkujícího hudebního partnera si tento profesionální sbor vybral právě Klarinetový soubor Prachatice se svými členy Janem Hovorkou, Petrem Chalupským, Tomášem Janouškem, Vítem Neužilem a Petrou Sovovou.

Během téměř dvouhodinového večera se před zcela zaplněným kulturním stánkem Haidhäusl střídaly skladby různých stylů a žánrů obou účinkujících souborů. A to od renesance až po skvělé moderní úpravy současných skladeb.

Ostatně to dokládá i bavorský tisk ve své recenzi koncertu: "...sbor na palubu přivedl prachatický klarinetový soubor pod vedením Jana Hovorky, který není daleko, leží za národní hranicí. Na programu byla světská i duchovní hudba z různých epoch, stylů a zemí. Zatímco ProvoCantus procházel hudební historií v duchovním i světském bloku, klarinetový soubor (většinou) vybíral známá díla z celého světa nebo unášel uši návštěvníků do neznámých zvuků cizích zemí. Repertoár klarinetového kvarteta obecně je omezený, ale hudebníci se tím nenechají zastavit. Upravují a upravují odpovídající kousky přesně pro svůj nástroj a v případě potřeby získávají slovní pomoc od sólistky Petry Sovové - tím spíše, že je nezaměnitelně schopná uchvátit publikum svým téměř divadelním představením." Zdroj Lisa Drofenik, Waldler.com. 

Klainetový soubor Prachatice nejvíce zaujal bavorskou dixipolkou Klarinette Muckl a také Habanerou z opery Carmen, či árií Berty z opery Lazebník Sevilský v podání Petry Sovové. Mimo tyto skladby zazněla ještě část Slovanského tance č. 9 Antonína Dvořáka, jazzové laděná skladba Take Five a mnoho dalších.

Koncert se nesl v duchu česko - německého přátelství, které posílilo i společně provedená skladba Jacoba Arcadelta Ave Maria a závěrečná česká lidová píseň Kdyby byl Bavorov. Německé publikum skvěle reagovalo na uvádění čísel v německém jazyce a na přídavkovou morovaskou lidovou píseň Laštověnka lítá.

Vstřícnost, přátelství, radost - nejdůležitější slova nedělního podvečerního koncertu v Haidmühle. Nezbývá než poděkovat posluchačům a návštěvníkům koncertu.

---

Klarinetovou hudbu si ještě můžete poslechnout v neděli 15. srpna v kostele ve Lštění. Zde se představí Klarinetový soubor Prachatice Junior. Další koncert je plánován také na neděli 29. srpna od 16 hod. v kostele na Libínském Sedle. Těšíme se na vás.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: První pomoc v život ohrožujících situacích Na půdě

OBRAZEM: V zahradě Domova Matky Vojtěchy zazněl swing

Projektové dny pro mladé zdravotníky nebyly jen o první pomoci

Klarinetový soubor hrál o svátcích pro radost i na pomoc Moravě

NÁZOR: Asfaltový povrch na Tankovce je hodně špatný nápad

OBRAZEM: Také senioři z Prachatic jeli na Stašovou a Nárožného

OBRAZEM: Ve Starých Prachaticích děti s radostí přivítaly léto

Prachatičtí country tanečníci pomohou tancem jižní Moravě

Paraplíčko se chystalo na prázdniny a loučilo s předškoláky

OBRAZEM: Předškoláci na Sklace se týden loučili se svou školkou

OBRAZEM: Slavný den v Zahrádce. Rozloučili se tu se školáky

Strunkovičtí prvňáci četli rodičům a byli pasování na čtenáře

OBRAZEM: Hajná hora hostila o víkendu nejen jezdecký den dětí

OBRAZEM: Komunitní centrum Na půdě bylo otevřeno pečujícím

V mezigenerační zahradě se hrálo, radovalo a dobře pilo i jedlo

 

 

 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena