ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Zakázka za 2 500 000 bez výběrového řízení!

ZPRÁVA - Prachatická rada města zadala už třetí zakázku při přípravě stavby nové knihovny bez výběrového řízení. Zdůvodnění, které k tomu přijala, je až bizarní.

    

  

# Čtvrtek 10/8 2023 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Radní, kteří město řídí tři čtvrtě roku schvalují výjimky ze směrnice o zadávání veřejných zakázek neobvykle často v porovnání s předcházejícím vedením města - ale jen v rámci přípravy stavby nové knihovny na místě bývalé hasičské zbrojnice u gymnázia. Podobu této stavby navrhl už před lety coby architekt současný místostarosta Jakub Nepustil.

Nejprve radní takto zadali revizní posudek odhadu nákladů na stavbu knihovny a bez výběrového řízení vybraná firma odhad zvýšila o zhruba padesát procent. O pár měsíců později radní zadali bez výběrového řízení zakázku na konzultace o tom, jaký typ výběru dodavatele stavby bude nejlepší. Konzultantská firma si mohla účtovat 4200 korun za hodinu bez DPH.

A do třetice pak radní přidělili pražské firmě Klee Consulting zakázku na administraci projektu Multifunkční knihovnické a vzdělávací centrum Prachatice. A výjimku si v tomto případě schválili podle bizarního bodu směrnice o zadávání veřejných zakázek, který do směrnice zařadili necelé tři týdny před tím. Tento bod umožňuje až neuvěřitelnou libovůli pokud:

„se jedná o dodavatele předmětu veřejné zakázky s nadstandardním poměrem kvality a ceny prokázaným více ověřenými referencemi včetně vlastní zkušenosti zadavatele“ (citace ze směrnice o zadávání veřejných zakázek Města Prachatic)

Na následném jednání zastupitelstva pak Vladimír Lang z opozičních Nezávislých zmínil, že jde o zakázku za bezmála 2,5 milionu korun i s DPH. A společně s Markem Liškou z ANO se ptali vedení města, zda je takto zdůvodněné zadání této veřejné zakázky vhodné.

A dostalo se jim stejné a podobně podrážděné odpovědi, jakou dostávala opozice v minulém volebním období u řady dotazů. „Nikdo žádný zákon neporušil. Postupovali jsme podle schválené směrnice. Víc nemám co k tomu říct. Všechno ostatní je z tvé strany jen balast,“ odpověděl starosta Jan Bauer (ODS) Vladimíru Langovi. „Všechno ostatní je hledání problémů, kde nejsou,“ dodal starosta.

Zákon sice porušen nebyl, ale problémů takové obcházení výběrových řízení plodí celou řadu. Prvním je nerovnost na trhu – firem, které by se mohly přihlásit, ale radní s nimi nemají dobré zkušenosti, třeba jen proto, že o nich neslyšeli, a mohly by být i kvalitnější a levnější, může být řada a takto nemají šanci, což poškozuje i město.

Navíc výběrová řízení mají být transparentní, a tedy pod kontrolou například i opozice, zatímco takto ani není jasné, kdo z radních má s vybranou firmou dobré zkušenosti nebo o ní má dobré reference. A neexistuje žádný důvod, proč by podle někoho kvalitní firmy neměly o veřejné zakázky soutěžit a dostávat je přednostně.

Libovůle nové koalice navíc může být problémem i pro ni samotnou, protože jen poškodí její pověst. Takové rozdávání veřejných zakázek a tak často těžko přesvědčí voliče, že se nevrací kmotrovsko-klientelistické časy. Zejména ODS takovým chováním riskuje.

A dalším, kdo velmi politicky riskuje, jsou Živé Prachatice a zejména jejich místostarosta Jakub Nepustil. Kromě toho, že je autorem návrhu podoby nové knihovny a jako architekt může mít zájem na tom, aby „jeho“ stavba byla provedena co nejkvalitněji, v minulosti se v podstatě dehonestačně vyjadřoval o samotném institutu výběrových řízení v tom smyslu, že se v nich soutěží o nejnižší kvalitu.

prachatickoNEWS.CZ už na to jednou upozornilo v redakčním komentáři. Pochyby o nedůvěryhodném chování koalice při přípravě stavby nové knihovny přitom může zadání už třetí zakázky bez výběrového řízení jen prohloubit.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky