Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Seniorka z Prahy spolykala jed zmije. Otekl jí silně obličej a jazyk

ŠUMAVA - 2/9 2021 - 19:01 – Sběr borůvek a setkání se zmijí stály málem život návštěvnici Šumavy. Hadí jed jí způsobil velmi silnou alergickou reakci.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Šestašedesátiletá seniorka z Prahy se vydala včera dopoledne u Kvildy na borůvky. Nedala si při tom ale dost pozor, nevšimla si zmije a ta ji uštkla do prstu na ruce. Ženě se však nechtělo sběr borůvek přerušit a tak jed z rány vysála. Jenže ho také spolykala.

Zhruba po dvou hodinách pak konečně zavolala záchranáře. Na místo vyjela jako první Horská služba, jejíž členové malou ránu na prstu zchladili a zavolali záchrannou službu z Modravy. Při zásahu přitom žena jevila víc zájmu o svého psa než o sebe.

Záchranná služba převezla seniorku do nemocnice a pak informovala Horskou službu, že byla vážně ohrožena, protože jed jí způsobil silnou alergickou reakci a otekl jí jazyk a také obličej. Vysátí jedu z rány je považováno za lidový recept, který ale předpokládá vyplivnutí jedu. Záchranáři vysávání jedu důrazně nedoporučují v žádném případě, protože se pak může dostat do děla ústy.

„Pokud už k uštknutí dojde, nesnažte se v žádném případě jed z rány vymačkat nebo vysát! Jestli nemáte možnost zchlazení, například ledem, zůstaňte v klidu na místě, co nejméně se hýbejte a ihned zavolejte pomoc,“ důrazně na návštěvníky hor apeloval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Na mol opilý řidič nedobrzdil u pumpy a odrazil auto u stojanu

OBRAZEM: Volarské děti se do školy těšily. Na cestu se vyčasilo

OBRAZEM: Klarinety se loučily s prázdninami tradičně u sv. Anny

Tři hledače vltavínů zastavil na útěku tmou až policejní ovčák

Nový pomník obětem chtějí ve Volarech odhalit na Den veteránů

Prachatice otřásají pozicí Vimperka coby lídra jihočeského třídění

Pokladní supermarketu markovala svým známým jen některé věci

Prachatice čeká opět skvělý dvoudenní gastronomický zážitek

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena