Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Prachatice otřásají pozicí Vimperka coby lídra jihočeského třídění

PRACHATICKO - 27/8 2021 - 16:38 – Prachatice se přiblížily v třídění odpadů Vimperku. Ten sice opět vyhrál, ale jeho pozice přestala být neotřesitelná.

      

   Text: TOMÁŠ PŘIBYL 

  

Prachatické radnici se hlavně díky jejímu odboru životního prostředí povedl tak trochu husarský kousek. Vimperk vládne jihočeskému třídění odpadů neotřesitelně dlouhou řadu let a Prachatice se ještě před několika lety stabilně pohybovaly v kategorii měst nad sedm tisíc obyvatel v průměru. Pak ale Prachatice zavedly sběr tříděného odpadu od domu a také spustily a rozšířily třídění kovů a po loňském třetím místě skončily letos druhé. A na první Vimperk (239 bodů) už ztrácejí jen sedmnáct bodů.

Kromě zmíněných změn v počtu sběrných míst a nádob ale hodně pomohli i obyvatelé Prachatic. Množství vytříděného odpadu tu totiž loni výrazně narostlo. Papíru třeba Prachatičtí vytřídili o zhruba čtyřicet tun více než rok před tím a plastů zhruba o pětadvacet tun.

Velmi výrazně pak narostlo množství kovů – jejich sběr Prachatice zavedly v roce 2018 a o rok později výrazně navýšily počet kontejnerů. A obyvatelé si na třídění kovů zvykli natolik, že jich loni odevzdali už 7,7 tuny. To představuje meziroční nárůst o více než padesát procent.

Zda Prachatice porazí v budoucnu Vimperk, je pak podle vedoucí prachatického městského odboru životního prostředí Marie Peřinkové hlavně na obyvatelích. „Myslím, že v tomto směru poskytujeme občanům hodně kvalitní služby a teď záleží hlavně na nich. Když se podíváme, co se vyváží na skládku, tak je tam stále ještě dost odpadu, který by mohl spíš skončit v barevných kontejnerech na tříděný odpad,“ řekla pro prachatickoNEWS.CZ.

 
 

ZPRÁVY

 
     
 

Pokladní supermarketu markovala svým známým jen některé věci

Prachatice čeká opět skvělý dvoudenní gastronomický zážitek

Mobilní týmy naočkovaly na 200 lidí. A teď míří do dalších měst

Vimperk zavře další úsek ulice 1. máje a předchozí naopak otevře

Také Prachatice začaly pracovat na novém logu a visuálním stylu

Vandal nadělal hluboké rýhy po celém obvodu laku Škody Superb

Hledače vltavínů chytili v noci s lopatou, cepínem a zákazem

Na pumpě padlo nad ránem několik ran a kopů. Hledá se pachatel

OBRAZEM: Cesta na zámek a za přáteli splnila malý lidský sen

S kradenou kartou stihl patnáctkrát zaplatit. Nakonec ale neunikl

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena