zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  OBRAZEM: Vimperský Haselburg ožil poprvé pekelnou zábavou

VIMPERK - 7/12 2022 - 10:23 – Vimperské peklo se poprvé přesunulo ze sklepů na náměstí do bašty Haselburg u zámku a město je s touto novinkou spokojeno.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Renata Lešková, MěÚ Vimperk

  

Osmý ročník vimperského pekla pobavil stovky Vimperáků. Změna místa celému projektu prospěla a pořadatelé proto budou hledat ve spolupráci s majitelem objektu další možnosti, jak akci dělat pro zájemce stále zábavnější a zajímavější. Jedno je ale jisté, ve Vimperku stále zůstane peklo české a tradiční.

V sobotu 3. prosince se po dvouleté pauze otevřely pro Vimperáky zdarma brány pekelné. Na základě zkušenosti z minulých ročníků, kdy peklo probíhalo v historickém sklepení na náměstí, jsme se rozhodli tuto akci přestěhovat na zříceninu předsunuté dělostřelecké bašty Haselburg z roku 1479. Toto místo nám nabízí na náměstí tolik chybějící prostor jak pro vlastní peklo, tak pro doprovodné aktivity v bezprostředním okolí bašty.

Abychom zabránili shromažďování zájemců, kterých v minulých necovidových letech dorazilo vždy kolem tisícovky, zajistili jsme ve spolupráci s MěKS Vimperk rezervační systém, přes který bylo nutné svůj zájem potvrdit. Avizovaných necelých devět stovek osob nakonec nedorazilo, což budeme důkladně analyzovat a pro příští rok pravděpodobně uděláme jisté změny.

Nicméně i necelých 600 zájemců, kteří peklem a doprovodnými aktivitami prošli, nám dalo pekelně zabrat. Malí i velcí zlobilové a zlobilky si prošli pekelnou registrací, navštívili čertovskou školičku čertic Šklíby a Škvíry a čerty Mulisáky byli průběžně odváděni kolem ohnivého předpeklí a mučírny čertů z SHŠ Berit do vlastního pekla.

V podzemí bašty Haselburg se to již hemžilo malými neposednými čertíky s pytli, byly připraveny kotle, pekelná váha i vězení, na které pak díky Luciferkám a odrecitované básničce knížeti pekel, naštěstí nedošlo. Při odchodu pak každý chlapec nebo holčička obdržel sáček s perníčky darovaný společností Rohde& Schwarz závod Vimperk, s.r.o.

Zajímavým a velmi využívaným zpestřením byl Smilerbox – fotokout zajištění již zmíněným partnerem akce společností Rohde& Schwarz závod Vimperk, s.r.o. Možnost vyfotografovat se s čertovským pozadím a fotografii si ihned zdarma odnést, využila většina návštěvníků. Součástí akce bylo také čertovské občerstvení, kde bylo možné zakoupit širokou nabídku teplých alkoholických i nealkoholických nápojů, pečiva i uzenin.

Za několikatýdenní přípravy j vlastní akci je potřeba poděkovat především dobrovolníkům, brigádníkům, zaměstnancům MěÚ Vimperk a MěKS Vimperk, Městské policii Vimperk, SDH Vimperk, skupině historického šermu Berit, hlavním partnerům akce společnosti Rohde& Schwarz závod Vimperk a společnosti HM Management s.r.o., dále také společnosti GSI Hotely a majitelům nemovitostí v okolí, kteří nám ve všem vyšli ochotně vstříc.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Mikulášská nadílka v prachatické školce Paraplíčko

OBRAZEM: Mikuláši, Mikuláši, kdo to tady na Skalce děti straší?

OBRAZEM: Do školky v Krumlovské dorazili roztancovaní čertíci

OBRAZEM: Do školy na Zlatou stezku přišli předškoláci a advent

Tvorba adventních věnců se skauty se vrátila a vydařila

Prachatický Červený kříž spolupracuje i na nadnárodní úrovni

Prachatická knihovna úspěšně zakončila mezinárodní projekt

Staroprachatští hasiči vybavili svou klubovnu a vyjeli na soutěže

Dvojnásobní zlatí laureáti v zahraničí jsou prachatičtí klarinetisté

Partnerství škol v Borových Ladech a Altreichenau obnoveno

OBRAZEM: V Paraplíčku se putovalo z pohádky do pohádky

Děti z Krumlovské vyrazily do galerie na nádherné ilustrace

OBRAZEM: Jak pokračuje podzim ve strunkovické školce?

OBRAZEM: Jak pokračuje podzim ve strunkovické školce?

OBRAZEM: Svátek svatého Martina v nebahovské školce svítil

Podzimní koncert prachatických klarinetistů se letos vydařil

Nerudovka učila, jak připravit modelku do kadeřnické soutěže

 
 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena