zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  Mladí zdravotníci z Prachatic se s létem rozloučili akčně a stylově

PRACHATICE - 5/9 2022 - 10:13 – Mladí prachatičtí zdravotníci se spojili s Místní akční skupinou Šumavsko a dalšími podporovateli a připravili si úchvatný závěr prázdnin.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Zuzana Pelikánová, Oblastní spolek ČČK Prachatice

Ani v deštivou poslední srpnovou neděli jsme nezaháleli, tentokrát jsme se věnovali lidskému tělu, zdravým nohám a tanci. Naše skvělé lektorky připravily projektový den Let's dance - propojily profesionální tanec s anatomií člověka. Poznali jsme, jaké části těla při profesionálním tanci dostávají nejvíce zabrat, co na to naše nohy, jaké boty a při jakých příležitostech jsou pro nás vhodné. Naučili jsme se aspoň maličko z tanečních kroků. Ale protože byly prázdniny, nezapomněli jsme ani na relaxaci u filmu.

Projektový den začal netradičně - zkoušením z fyziky a matematiky. Navštívili jsme totiž letiště ve Strunkovicích nad Blanicí a pro pochopení létání jsme tak museli oprášit dva měsíce odkládané vědomosti. Díky členům Aeroklubu Prachatice, který letos slaví 70 let své činnosti, měli mladí zdravotníci možnost seznámit se s letadly, s tím, jak fungují, startují, přistávají. Nová zkušenost ve vzduchu čekala i naši ředitelku. Velmi zajímavé byly pro nás i osobní zkušenosti a někdy dramatické příběhy členů aeroklubu.

Návštěva stanice Horské služby ČR v Nové Peci, která následovala, přinesla našim mladým zdravotníkům opět nové poznatky. Seznámili jsme se s novinkami, s léky, které nyní záchranáři Horské služby mohou podávat, s novým vybavením i některými "vychytávkami". Opět jsme se věnovali transportu, vyzkoušeli vakuové dlahy, nosítka a "spencer vestu", nováčci mezi námi se seznámili i s prací psovoda.

Znalosti první pomoci o další úroveň jsme si zvýšili díky spolupráci s 25. protiletadlovým raketovým plukem s čestným názvem "Tobrucký" ve Strakonicích. Naši mladí zdravotníci si zopakovali postupy první pomoci a vyzkoušeli si i to, co se v laické první pomoci úplně běžně neučíme: Použití dlah, turniketů či izraelských tlakových obvazů, punkci při tenzním pneumotoraxu. Díky využití modelu "Choking Charlie" pro nácvik uvolnění dýchacích cest jsme si konečně pořádně vyzkoušeli i Heimlichův manévr při vdechnutí cizích předmětů. Obvazy, nosítka, kliky byly zpestřením. Závěrečná jízda opravdovou vojenskou sanitkou zakončila super den, kterým jsme se rozloučili s prázdninami.

Projektové dny proběhly díky partnerství s MAS Šumavsko, z. s., podpoře ESF prostřednictvím Operačního programu Výzkum, vývoj, vzdělávání a státního rozpočtu ČR.

Moc děkujeme všem lektorům, kteří se nám věnovali, a těšíme se někdy na viděnou! K našim mladým zdravotníkům je samozřejmě možné se přidat – pravidelné schůzky začínají od 6. září, kdy se v 17:00 sejdeme v sídle ČČK. Podrobnější informace rádi poskytneme na e-mailu prachatice@cervenykriz.eu nebo telefonu 724 367 840.

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Děti si nadšeně užily příměstský tábor s knihovnou

OBRAZEM: Pátá prázdninová stezka odvahy přilákala stovky dětí

Znáte skvělé a oddané pečovatele? Nominujte je na ocenění

OBRAZEM: Prachatičtí senioři cvičili za odměnu na zámku

OBRAZEM: Projektový den červeného kříže s vodními záchranáři

Na den přátelství nebyl na pikniku proti samotě vůbec nikdo sám

OBRAZEM: Ukrajinské děti vystavují u prachatických seniorů

OBRAZEM: Mladí zdravotníci zamířili na soustředění letos na hory

OBRAZEM: Želnavští si poslechli flétny a vypravili se křížkům

OBRAZEM: V sobotu se putovalo z Prachatic ke svaté Anně

OBRAZEM: U prachatických baráčníků se potkala tradice a mládí

KreBul vzal děti do království, ve kterém bylo všechno na hlavu

OBRAZEM: Otevřená výstava je otevřena a láká pozdravy z cest

OBRAZEM: Rozkvetlá tančírna na zámku Kratochvíle bavila

V Prachaticích se letos představuje sto let moderní české magie

OBRAZEM: Malá lesní pouť a flétnové kvarteto rozdávaly radost

Klarinetový soubor Prachatice přivezl z Bratislavy opět zlato

OBRAZEM: Dětský den v Podolí nabídl řadu atrakcí a překvapení

OBRAZEM: Hravý a veselý start prázdnin ve Starých Prachaticích

Vzorní řidiči dostávali v Žárovné nealko pivo a test na alkohol

Tvoření v knihovně pro velký úspěch pokračovalo také v červnu

OBRAZEM: Už jde léto, už k nám jdou prázdniny. Znělo ze Skalky

 
 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena