zprávy - foto - od čtenářů - INZERCE - redakce - CENÍK  

 
  OBRAZEM: Montessori předškolní děti vyrazili za kapříkem Mírou

PRACHATICE - 17/6 2022 - 14:12 – Montessori předškolní děti z Národky vyjely na výlet do Vodňan za místními rybáři na fakultu rybářství a ochrany vod.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Tereza Mülerová, průvodkyně montessori klubu

 

V pondělí 13. června se vydalo patnáct předškolaček a předškoláků z montessori školky a Klubu při ZŠ Národní na svůj dvoudenní pobyt do střediska environmentálního vzdělávání pod správou Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity MEVPIS ve Vodňanech, který byl krásným vyvrcholením jejich celoroční předškolní přípravy.

Jako každý rok jsme se vydali společně vlakem, i když letos nám cestu zpestřila výluka na trati a využili jsme i autobus. Po příchodu do areálu MEVPISu jsme se posilnili svačinou a pak už nás čekal první vzdělávací program.

Z útrob učebny se vynořil kapřík Míra, který se po rybím s dětmi přivítal. Protože neuměl mluvit lidskou řečí, nejdřív se dětí pomocí cedulky zeptal, zda něco o rybách ví. Dostalo se mu řady zajímavých odpovědí a kapřík Míra pak děti požádal, zda by ho mohly naučit lidskou řeč. I to se podařilo a kapřík Míra nás uvedl do světa ryb.

Děti se pomocí speciálních vodních brýlí podívaly pod hladinu vody a namalovaly svou vysněnou rybu. Pak jim Míra ukázal, jak rozmanitý je svět ryb, jak různě mohou ryby vypadat, jak můžou u ryb určit věk ze šupin a děti si mohly prohlédnout opravdové žábry a plynový měchýř. Došlo i na poznávání živých ryb – sumce, okouna, plotice, slunečnic, střevliček a parmy.

Po rozhýbání se při hře na rybáře s vrhací sítí a rybky a hře na štikáče měly děti možnost poznávat i plyšové modely ryb a nakonec se seznámily s živými raky – signálním, červeným, mramorovaným a ničivým, kdo měl odvahu, mohl si raky i pohladit, nebo pochovat v dlaních.

Nabité dopoledne završily děti skvělými ovocnými knedlíky, pohrály si na skvělém úhořím hřišti a pak jsme společně vyrazili do terénu – do lesoparku v Zátiší a na Stezku čápa Vodňana. Tam děti strávili krásné, hrami a úkoly nabité odpoledne, dokonce došlo i na divadelní představení a společné zpívání.

Na závěr si na sokolské louce vyzkoušely atletický okruh a pak už na ně čekala výtečná večeře. Po ní už byl čas se chystat do postýlek ve zrekonstruovaném Broků mlýně. Ke klidnému usínání je přivedla i pohádka před spaním a pak už se děti proháněly ve svých snech.

Druhý den ráno je čekala rozcvička a sladká snídaně a po rozběhání při hře Rybičky, rybičky je čekal další vzdělávací program – Kam plují ryby? Na začátek se děti snažily přiřadit správně vývojová stádia vážek, ryb, žab a potápníků a pak už je přivítala úhořice Uršula a požádala je, aby jí děti pomohly přepravit jikry strastiplnou cestou z řeky Vltavy až do Sargasového moře.

Děti se seznámily s mapou, na které viděly, jak daleká bude jejich cesta, pomohly překonat první nástrahy – spleti kořenů v řece. Pak je čekaly další překážky – jezy, přehrady a zdymadla, ale naštěstí našly průchod rybími přechody. Podařilo se jim uniknout i dalšímu nebezpečí – predátorům vydrám, kormoránům, volavkám a sumcům a zjistily, že úhoři na své cestě až 1,5 roku vůbec nejí a jak se jejich tělo promění, když vplují do slané mořské vody.

Když děti ochutnaly slanou vodu, která má přesně tu správnou chuť, dozvěděly se, že už jsou na tom správném místě, v Sargasovém moři a mohou tam nechat úhoří jikry, aby se z nich mohly vylíhnout malinkatí úhoři. Ty Golfský proud unáší zpět směrem k Evropě, nejdřív jako malilinkaté larvičky, ze kterých se vyvine úhoří monté, neboli sklenění úhoři. Ty je potřeba chránit před pytláky a převáží se na místa, kde se pak úhoři vysazují, jelikož by přes překážky nemohly doplout do své domoviny.

Děti se dozvěděly zajímavosti i o jiných rybích poutnících – lososovi a jeseterovi, kteří také putují na dlouhé vzdálenosti, i když trochu jinými směry. Nakonec se podařilo našim larvám doputovat na to správné místo a děti mohly na vlastní oči i ruce vidět malinkaté úhoře, které již brzy najdou svůj domov v některé z jihočeských řek.

Na závěr si děti ještě zahrály veselou hru na predátory úhořů a obdržely osvědčení o absolvování programu. Po výtečném obědě je ještě čekalo sladké překvapení ve formě zmrzliny a čas pohrát si na hřišti pod květinou.

Pak už nás všechny čekala cesta zpět na nádraží a spokojený, i když možná trochu unavený návrat domů do Prachatic. Nejeli jsme s předškolními dětmi do Vodňan poprvé a opět nás program MEVPISu nezklamal, děti si zde užily dva nádherné dny plnénových zážitků, poznatků a her a my se do Vodňan těšíme zase za rok!

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Spolek Zlatá stezka vyrazil na výlet do středních Čech

Mladí zdravotníci Červeného kříže se učí i aktivně pomáhají

V Chrobolech zněly kostelem flétny i zpěv a chutnalo občerstvení

Letnice jsme oslavili ve Starých Prachaticích a Ostrově tradičně

OBRAZEM: Předškoláci se loučili s Krumlovskou šmoulympiádou

Šumavské Hoštice přivezly z krajské dopravní soutěže zlato

Srdeční záležitost prachatické knihovny už zná svého vítěze

OBRAZEM: V muzeu natiskli na trička věnečky z devatera kvítí

OBRAZEM: U Mistra Křišťana rozdávali poníci radost seniorům

OBRAZEM: Malí čtenáři prožili v knihovně Noc s Andersenem

OBRAZEM: Mažoretky z Minimy přivezly titul druhý vicemistr ČR

OBRAZEM: Den dětí ve volarských mateřinkách byl plný zážitků

Zámek hostí výstavu inspirovanou lidmi a přírodou Šumavy

OBRAZEM: Děti ze Zahrádky vyjely na žížalí farmu a také slavily

Sto let knihovny ve Vlachově Březí slavili s nadšením obroditelů

Vzdělávání pro děti se na Šumavě opět rozjelo na plné obrátky

OBRAZEM: U nemocnice děti slavily také s hasiči nebo policisty

Den dětí oslavily děti z prachatické Skalky cestou kolem světa

OBRAZEM: V prachatickém Paraplíčku slavili Den dětí opět naplno

OBRAZEM: Květen byl v prachatické knihově ve znamení tvoření

Žáci strunkovické školy vyrazili do Londýna i na Stonehenge

Taneční skupina Mary Lou přivezla mistrovský titul v line dance

OBRAZEM: Ve školce na Krumlovské se dělání učíme děláním

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena