Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Vzdělávání pro děti se na Šumavě opět rozjelo na plné obrátky

ŠUMAVA - 4/6 2022 - 15:25 – Na Šumavu po dvou letech covidové pandemie opět míří stovky dětí do středisek environmentální výuky správy parku.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Jan Dvořák, tiskový mluvčí, Správa NP Šumava 

 

A kromě toho díky projektům podpořených z národních a přeshraničních programů zajišťují tato střediska autobusovou dopravu a výlety do Národního parku Bavorský les. Správa Národního parku Šumava dlouhodobě spolupracuje s celkem 16 partnerskými školami. Ty už měly v minulosti možnost využít projektu, v rámci kterého autobusy přivážely školáky na území národních parků Šumava a Bavorský les.

Zájem ze strany škol je přitom vždy obrovský. „Není se co divit, protože bezplatná a zprostředkovaná doprava a program zajištěný lektory, ušetří školám spoustu energie a starostí,“ vysvětluje Martina Kučerová, vedoucí středisek environmentální výchovy, informačních středisek a návštěvnických center.

Pokud partnerské školy využijí možnost jet do Bavorského lesa, tak se v rámci projektu Prostor pro společné přírodní a kulturní dědictví – Lesní dílna vydají do zvířecích výběhů a hlavně navštíví novou expozici v návštěvnickém centru Hans-Eisenmann-Haus.

„Zcela nová expozice v tomto už bezmála padesát let fungujícím návštěvnickém centru je motivována výstupem na vrchol Luzného, z kterého je možné vidět do území Národního parku Šumava. Expozice zároveň podporuje spolupráci obou národních parků v oblasti environmentálního vzdělávání,“ říká Martina Kučerová.

Výpravy lektorů středisek environmentální výchovy s českými školami na bavorskou stranu Šumavy patří k aktivitám konaným zpravidla v době školních výletů. Pořádání těchto akcí kladně hodnotí Dagmar Hraničková, učitelka ze ZŠ Komenského Sušice: „Děti měly štěstí se do návštěvnického centra a zvířecích výběhů u Neuschönau dostat. Normálně by tam asi nejely, ale krátce po výletě mi hlásily, že je navštíví i s rodiči, aby si to užily ještě jednou.“

Expozice vrcholu Luzného v centru Hans-Eisenmann-Haus je součástí přeshraničního projektu národních parků Bavorský les a Šumava. Na české straně Šumavy vybudovala Správa Národního parku Šumava z toho projektu financovaného z cíle 3 Interreg Česká republika – Bavorsko zcela novou bezbariérovou učebnu pro školní kolektivy ve Stožci.

Velice aktuální téma klimatické změny a potřeba uchovávání vody v krajině je nosným pilířem výprav k rašeliništím a mokřadům v Národním parku Šumava. Okolo 700 dětí se letos vydává s lektory středisek environmentální výchovy do okolí Tříjezerní slati, Chalupské slati či do Povydří, kde mohou účastníci v rámci výukového programu získat nové poznatky o šumavských mokřadech a také si zahrají množství her, které jim pomohou pochopit význam udržování vody v přírodě.

„Také tento počin je podpořen Státním fondem životního prostředí, a to v rámci projektu „Soutěže a specifické programy v Národním parku Šumava“. Díky němu financujeme školám nejen autobusovou dopravu, ale také řadu didaktických materiálů pro výuku ve školách a přírodovědnou soutěž „Národní park Šumava ve školních lavicích“,“ doplňuje Stanislav Čtvrtník, lektor environmentální výchovy.

Přírodovědnou soutěž pořádá NP Šumava pro děti z druhých až devátých ročníků základních škol i nižších gymnázií. Dělí se na školní a následné terénní kolo. Ve školním kole v březnu vyplňovaly soutěžící obrázkové pracovní listy. Ti nejlepší pak postoupili do kola terénního, které proběhlo od 23. do 26. května u návštěvnického centra Kvilda.

„Zde na soutěžící čekalo například poznávání bylin, dřevin, hmyzu, obratlovců a jejich pobytových znamení, ale nechyběly ani záludné otázky týkající se šumavských hornin či zvláštností rostlin zadržujících vodu. Soutěž zpestřilo stanoviště s ukázkami živých dravců a sov, kde také dělal radost přítomným opravdový jezevec Kuba,“ říká Stanislav Čtvrtník.

V prvním kole soutěžilo téměř 2 200 dětí, z nichž do druhého kola postoupilo kolem 250 dětí. Dne 18. června proběhne slavnostní vyhodnocení soutěže s předáním cen vítězům a výletem na Luzný. Letošní ročník akce nesl podtitul „Velká mokřadní soutěž“ a k jeho konání přispěla kromě výše zmíněného projektu též finanční podpora z projektu „LIFE for MIRES“, jenž se zabývá podporou přirozeného vodního režimu na Šumavě. 

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: U nemocnice děti slavily také s hasiči nebo policisty

Den dětí oslavily děti z prachatické Skalky cestou kolem světa

OBRAZEM: V prachatickém Paraplíčku slavili Den dětí opět naplno

OBRAZEM: Květen byl v prachatické knihově ve znamení tvoření

Žáci strunkovické školy vyrazili do Londýna i na Stonehenge

Taneční skupina Mary Lou přivezla mistrovský titul v line dance

OBRAZEM: Ve školce na Krumlovské se dělání učíme děláním

KreBul získal prestižní ocenění za svou práci s handicapovanými

Přebor ČR stavebních škol a základních škol v přespolním běhu

Jak dopadly letošní žabí transfery na šumavských lokalitách?

OBRAZEM: Koncert dětí v Horní Vltavici pomohl dobré věci

OBRAZEM: Muzejní noc nabídla pohádku, výstavu, zpěv i tvoření

OBRAZEM: Světový den včel ve strunkovické školce byl i poučný

Prachatičtí turisté vyrazili tentokrát za krásami Křivoklátska

OBRAZEM: Svatá Máří hostila o víkendu druhé kolo hry Plamen

OBRAZEM: Mateřská škola Paraplíčko prožila týden plný zážitků

Hospic děkoval a pohostil starosty z obcí, které mu pomáhají

OBRAZEM: Parkán hostil první gastronomicko-kulturní festival

OBRAZEM: Práce se dřevem nás ve zbytinské škole hodně baví

Předškoláci z prachatické školky Skalka měli hodně pestrý týden

Mažoretky z týmu Minima přivezly z mistrovství hromadu medailí

OBRAZEM: Je jí třiadevadesát a vystavuje o tom, co denně píše

Chovatelská přehlídka trofejí se vrací po dvou letech do Čkyně

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena