Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Sto let knihovny ve Vlachově Březí slavili s nadšením obroditelů

VLACHOVO BŘEZÍ - 5/6 2022 - 9:07 – V areálu vlachovobřezského zámku se o poslední květnové sobotě konala oslava 100. výročí založení zdejší veřejné knihovny.

      

   Z REDAKČNÍ POŠTY: Petra Stejskalová a Pavel Kluibr

 

Půjčování knih má však ve Vlachově Březí mnohem delší tradici. Je spojeno s národním obrozením, především se jménem faráře Vojtěcha Kareše, který se úzce přátelil s Josefem Jungmannem a podporoval ho v jeho slovníkářské práci, a samozřejmě také s vlachovobřezským rodákem a nadšeným buditelem Janem Vlastislavem Plánkem.

V druhé polovině 19. století ve Vlachově Březí vzniklo několik spolků, jež také disponovaly vlastní knihovnou, nejprve přístupnou pro členy, později i pro širší veřejnost. Knižní fond těchto knihoven postupně přecházel do vlastnictví veřejné knihovny obecní, založené na základě Masarykova knihovního zákona.

Prvním jejím knihovníkem se stal Karel Hrabě, původním povoláním holič, v průběhu let ho vystřídalo celkem pět knihovníků a pět knihovnic. Nejdéle sloužící knihovnicí byla paní Helena Fraňková, v knihovně strávila obdivuhodných 47 let.

V rámci oslavy významného jubilea bylo připraveno pro každého něco: Děti se mohly potěšit pohádkou v podání Divadla Zvoneček z Českých Budějovic i prohlídkou nového vozu vlachovobřezských hasičů. Pro dospělé byly připraveny tři menší koncerty a večerní divadelní představení Tři kostky cukru v podání členů Ochotnického divadelního spolku Čelakovský ze Strakonic.

Jádrem oslavy byla vernisáž jubilejní výstavy KNIHOVNA STOLETÁ. Setkala se s hojnou účastí ze strany veřejnosti. Výstava se skládá ze dvou samostatných expozic. První z nich – OBLEČ KNIHU – vznikla na základě společného projektu ZŠ prof. Josefa Brože a Městské knihovny J. V. Plánka. Žáci 1. – 9. ročníku vytvořili pestré knižní obálky, jimiž knihovnice nahradila opotřebené obaly.

Druhá expozice představuje jednak knihovnu prvorepublikovou s dobovými tituly opatřenými mnoha razítky, různými přípisy či autogramy, jednak knihovnu socialistickou, zastoupenou nejen tehdejším nábytkem, lístkovou kartotékou i katalogem, ale především známými edicemi Jiskřičky, Knihy odvahy a dobrodružství či spisy Julese Vernea. Nechybějí ani typické politicky angažované tendenční knihy, některé z nich jsou dnes již skutečnými raritami.

Součástí vernisáže byla také prezentace nové jubilejní publikace Městská knihovna J. V. Plánka stoletá. Na základě historických pramenů a díky pomoci pamětníků ji sestavila knihovnice Petra Stejskalová. Čtenáři i knihovnice se těší, že se snad již v brzké době Městská knihovna J. V. Plánka přestěhuje do reprezentativních prostor rekonstruovaného zámku ve Vlachově Březí. Výstava ke 100. jubileu je otevřena na požádání, kontakt najdete na webu knihovny: vlachovobrezi.knihovna.cz. 

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

Vzdělávání pro děti se na Šumavě opět rozjelo na plné obrátky

OBRAZEM: U nemocnice děti slavily také s hasiči nebo policisty

Den dětí oslavily děti z prachatické Skalky cestou kolem světa

OBRAZEM: V prachatickém Paraplíčku slavili Den dětí opět naplno

OBRAZEM: Květen byl v prachatické knihově ve znamení tvoření

Žáci strunkovické školy vyrazili do Londýna i na Stonehenge

Taneční skupina Mary Lou přivezla mistrovský titul v line dance

OBRAZEM: Ve školce na Krumlovské se dělání učíme děláním

KreBul získal prestižní ocenění za svou práci s handicapovanými

Přebor ČR stavebních škol a základních škol v přespolním běhu

Jak dopadly letošní žabí transfery na šumavských lokalitách?

OBRAZEM: Koncert dětí v Horní Vltavici pomohl dobré věci

OBRAZEM: Muzejní noc nabídla pohádku, výstavu, zpěv i tvoření

OBRAZEM: Světový den včel ve strunkovické školce byl i poučný

Prachatičtí turisté vyrazili tentokrát za krásami Křivoklátska

OBRAZEM: Svatá Máří hostila o víkendu druhé kolo hry Plamen

OBRAZEM: Mateřská škola Paraplíčko prožila týden plný zážitků

Hospic děkoval a pohostil starosty z obcí, které mu pomáhají

OBRAZEM: Parkán hostil první gastronomicko-kulturní festival

OBRAZEM: Práce se dřevem nás ve zbytinské škole hodně baví

Předškoláci z prachatické školky Skalka měli hodně pestrý týden

Mažoretky z týmu Minima přivezly z mistrovství hromadu medailí

OBRAZEM: Je jí třiadevadesát a vystavuje o tom, co denně píše

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena