Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Letošní rok bude v národním parku rokem vody a tedy mokřadů

ŠUMAVA - 12/3 2022 - 9:00 – Na Šumavě se už několik let realizuje velký a významný projekt obnovy místních mokřadů, o kterém se tu letos bude hodně mluvit.

      

   Jan Dvořák, tiskový mluvčí Správy Národního parku Šumava 

 

Filmový dokument o návratu vody do šumavské krajiny, dobrovolnické mokřadní akce, kniha o vodě pro základní školy, fotografická soutěž, výstavy na informačních střediscích, nebo výukové programy zaměřené na nejrůznější druhy mokřadů. Takový je výčet zábavných i populárně-naučných aktivit, které Správa Národního parku Šumava letos připravuje pro své návštěvníky v průběhu Roku mokřadů 2022.

„Na filmovém dokumentu o návratu vody do šumavské přírody pracujeme už od loňského roku. Popisujeme v něm osudy místních mokřadů a potoků, jež bohužel nebyly vždy příznivé. A samozřejmě také to, co pro krajinu taková změna, tedy především vysušování mokřadů, znamená. Díky více než dvacet let trvajícímu úsilí o návrat mokřadů ale naštěstí můžeme natočit dílo se šťastným koncem,“ láká na film, který bude vyvrcholením Roku mokřadů Lukáš Linhart z oddělení vod a mokřadů.

Obnovující se rašeliniště na Soumarském mostě.

„Zhruba půlhodinový dokument je plný jedinečných záběrů zvířat, rostlin a šumavských mokřin ve všech ročních obdobích, kterými diváky provede sama voda. Premiérová promítání chystáme v místních kinech, přičemž některá z nich budou spojena s živým koncertem nebo diskuzí o nezbytnosti mokřadů pro zdravé fungování krajiny. Pokud by nějaká kina měla zájem promítat tento dokument, budeme rádi, když se nám ozvou,“ vyzývá Lukáš Linhart.

V letošním roce se veřejnost může opět zapojit i do oblíbených dobrovolnických akcí, kde se milovníci Šumavy mohou stát nedílnou součástí procesu revitalizace mokřadu. „Poznají tak zblízka, jak se revitalizace provádí, přitom odchází s dobrým pocitem, že pracovali pro přírodu. Program je pak spojený s exkurzí do krásných a zachovalých mokřadů, jež na území Šumavy naštěstí zůstaly,“ popisuje Lukáš Linhart.

Během Roku mokřadů budou moci návštěvníci NP Šumava zhlédnout i výstavu velkoformátových fotografií šumavských mokřadů. K vidění bude například Mrtvý luh, Soumarské rašeliniště nebo Tříjezerní slať. V terénu připravujeme rovněž zábavnou fotosoutěž, která pomůže šířit hlavní myšlenky Roku mokřadů. Střediska environmentální výchovy se zaměří na výuku o vodě, při níž se děti budou bavit mimo jiné modelováním meandrující řeky na novém výukovém zařízení. Kolegové z projektu LIFE Život pro mokřady výuku obohatí vydáním knihy věnované vodě a mokřadům.

Programy o vodě a mokřadech jsou pro nás samozřejmostí, a to už vzhledem k charakteru celého pohoří, které je bez nadsázky vodou formované miliony let. Šumavská rašeliniště jsou dokonce jednou ze 14 lokalit, jež uznává tzv. Ramsarská úmluva a řadí je mezi mokřady mezinárodního významu. 

 
 

OD ČTENÁŘŮ

 
     
 

OBRAZEM: Do školky na Krumlovské zavítaly včelky samotářky

Sváteční hudební blahopřání ženám skvěle znělo v aule gymnázia

OBRAZEM: K masopustnímu veselí v Zahrádce patřili i šašci

OBRAZEM: Haló, děti, pojďte dál, máme v Paraplíčku karneval!

OBRAZEM: Závěr masopustu byl v MŠ Krumlovská plný veselí

OBRAZEM: Děti ve školce v Chlumanech pekly na masopust

OBRAZEM: Masopust v Domově Matky Vojtěchy dal radost i sílu

Sláva Ukrajině! Benefice v Živé vile přinesla na pomoc 38 833 Kč

Jarní prázdniny v knihovně lákaly každý den na něco zajímavého

OBRAZEM: Maruščin velký úspěch s focením světa z vozíku

Strunkovická školní jídelna vaří dětem zdravěji s rybím olejem

OBRAZEM: I vlachovobřezská školka Pastelka žila olympiádou

Olympijsky sportovat pomohli seniorům nadšení dobrovolníci

OBRAZEM: Strunkovická mateřská škola jede na plné obrátky

V oblasti Šumavy a Bavorského lesa utvořili vlci už čtyři smečky

OBRAZEM: Maškarní veselice ve Volarech přinesla hodně zábavy

 
 

TOPlist

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena