ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK

 
  Netolice zažily velké kroužkování čapích mláďat

NETOLICE/FOTOREPORTÁŽ – Je čas kroužkování čápat a jedním z míst, kde se konalo asi největší letošní jihočeské kroužkování, byly minulý týden Netolice. Vylíhlo se jich tu hned pět.

      

  

 

 # Úterý 13/6 2023 - FOTO: Ivan Janota

 TEXT: Tomáš Přibyl a Ivan Janota

Byla to rychlá a radostná událost, do které se zapojilo hned několik lidí. Radostná proto, že čápi symbolizují pro mnoho z nás štěstí. Snad je to tím, že signalizují nástup jara a podle našich tradic nosí děti. I proto si drží netoličtí čápi na komíně mezi Obecní a Václavskou ulicí takovou pozornost místních řadu let.

Na webu České ornitologické společnosti (https://www.birdlife.cz/capi/) bylo k datu zveřejnění této reportáže zapsáno 117 pozorování zdejšího hnízda od roku 2014. Nejde přitom jen o záznamy odborníků, ale i širší veřejnosti. Ani jednou – až do letošního roku – se však nestalo, že by se tu vylíhlo hned pět mláďat.

A navíc spatřila světlo světa poměrně brzo – jako druhá v Jihočeském kraji. To je dáno i tím, že kvůli globálnímu oteplování se čápi z jižních krajin vracívají v posledních letech dříve, než to bývalo obvyklé. To proto, že už nemusí kvůli oteplení planety doletět až do Afriky, ale stačí jim zimovat třeba ve Španělsku.

Česká ornitologická společnost tak nemohla letos v Netolicích čekat s kroužkováním na hlavní termín, ve kterém běžně kroužkuje, a který připadá na dny od 20. do 25. června. Proto přijel do Netolic v minulém týdnu Stanislav Chvapil, který se kroužkováním čápů zabývá už neuvěřitelných padesát let (od svých třiceti), a který vede Skupinu pro výzkum brodivých ptáků při České ornitologické společnosti.

Společně s místním koordinátorem Martinem Kulhavým z Vodňan a velkým netolickým milovníkem čápů Václavem Kolafou připravili kroužkování, se kterým jim pomohli prachatičtí profesionální hasiči s automobilovým žebříkem. Ti si za pomoc vysloužili od ornitologů poděkování a všem patří díky i za to, že ke kroužkování přibrali také našeho redakčního fotografa Ivana Janotu.

Kroužkování přitom není vždy tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Ne vždy je možné se dostat ke hnízdu po hasičském žebříku a často je nutné vylézt po komíně. A občas se ornitologové ke hnízdu dostat prostě nemohou třeba kvůli elektrickému vedení. Pak jim nezbývá než pozorování z dálky dalekohledem.

Mláďata dostávají před vylétnutím z hnízda většinou plastové kroužky, díky kterým pak o nich mohou mít ornitologové po celý jejich život podrobné informace – pokud se je podaří opět pozorovat. Čísla jsou tak velká, že jsou vidět i dalekohledem. V Netolicích přišlo na řadu nejprve jedno mládě, které ornitologové okroužkovali na zemi a k ostatním pak vlezli přímo v hnízdě.

 

 

 

 

 

 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky