Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Ve vimperské Parkboudě vzpomínali na Mykoproduktu a OSP

VIMPERK - 12/8 2021 - 17:20 – Cyklus vzpomínání na někdejší vimperské prosperující fabriky, jejich výrobky a lidi, má za sebou v srpnu už dva díly.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

První srpnovou středu byla na programu kdysi věhlasná Mykoprodukta Vimperk. "Téma přilákalo spoustu lidí, mezi nimi třináct bývalých pracovníků z celkových padesáti - na vzpomínání tak vlastně přišla čtvrtina zaměstnanců. Bylo to zřejmě nejvydařenější vzpomínání z našeho dosavadního cyklu," řekl pro prachatickoNEWS.CZ jeho hlavní organizátor Ladislav Čepička z Musejního spolku vimperského panství. K dalším organizátorům těchto besed patří Parkbouda, za kterou stojí jako její provozovatelé parta Mission Vimperk, a také Městské kulturní středisko.   

"Začali jsme v roce 1879 panem Budínským, který firmu založil jako továrnu na výrobu šťáv, destilátů, sušených hub, a dalších výrobků ze šumavských zdrojů. K zajímavostem patřilo i pět hektarů rybízových plantáží pod Hrabicemi, které tady Budínský vybudoval a úrodu z nich zpracovával. Ve čtyřicátém devátém byla továrna znárodněna, převedena podniku Fruta a vývoj šel dál," řekl v úvodu besedy Ladislav Čepička.

Večer dále gradoval a trval skoro tři hodiny. Debatovalo se o výrobě, o činnosti brigády socialistické práce, kterou tam měli, i třeba o tom, jak se do interhotelů v Praze vozily z Vimperka čerstvé houby vrtulníkem. Pan Lukeš přinesl dvě lahve původního šumavského bylinného z roku 1985, kdy jeho výroba skončila. Šlágr výrobního programu Mykoprodukty dal ochutnat. Současně přinesl Petr Bublík, absolvent vimperského gymnázia, vzorek svého šumavského bylinného.

"Ten totiž už nějakých deset či patnáct let experimentuje a snaží se toto legendární víno oživit a v budoucnu dokonce znovu vrátit na trh. Novinku jsme už před dvěma roky pokřtili. Samozřejmě u Parkboudy došlo i na srovnávání obou výrobků. Degustátorky z řad bývalých pracovnic Mykoprodukty se většinou shodly, že je to ono, a že nové víno má tu pravou chuť. Jen někomu se zdálo snad o fous sladší, než to původní. Byla to určitě nejplodnější a nejživější debata a celý večer byl prostě fantastický," dodal Ladislav Čepička.

Druhá vzpomínková středa 11. srpna patřila Okresnímu stavebnímu podniku (OSP) Prachatice a zejména jeho pracovišti ve Vimperku. Láďa Čepička jako vždy téma uvedl výstižnou historií podniku a předal slovo Hance Sovové, někdejší ekonomce hlavní stavební výroby OSP. A udělal dobře, protože se jedná o sympatickou ženu, nejen pamětnici, ale zároveň skvělou vypravěčku. V průběhu večera jí dobře sekundovali bývalí zaměstnanci podniku, jako třeba Ota Sichinger a další.

A tak se v parku u řeky Volyňky vzpomínalo na to, že lidé ze střediska OSP ve Vimperku stavěli třeba hotel Bobík ve Volarech, nebo unikátní středisko Československé vědeckotechnické společnosti (ČSVTS) v Prachaticích - pozdější hotel Park a dnešní ubytovnu, či tzv. Neckermana - budovu Jednoty ve Vimperku. Byli však také u toho, když se bouraly různé stavby ve Vimperku.

A jak šel rok, také se v podniku třikrát mocně slavívalo - Mezinárodní den žen, pak Den stavbařů a nakonec závěr roku. Přišla řeč i na to, že někteří pracovníci měli svou druhou "kancelář" - v Prachaticích v Hubertusu a ve Vimperku U Šramlů. Kdo by snad nevěděl - jde o jména dvou oblíbených hospod. "Práce se ale vždycky udělala," zdůraznila Hanka Sovová.

V Prachaticích i ve Vimperku měl Okresní stavební podnik vynikající zázemí, strojní vybavení bylo na velmi dobré úrovni, všude, v dílnách i na stavbách, pracovala spousta šikovných lidí, dobře fungovalo i učiliště včetně efektivní praktické výuky. Jak je možné, že všechno po revoluci skončilo?

Odpověď si můžeme ze středeční debaty z části odvodit: Zaměstnanci OSP v naprosté většině chtěli dál pracovat, čekali jen, že někdo schopný stavebák zprivatizuje a pojede se dál. Současně už si však jiní v podniku připravovali cestičky k vlastnímu podnikání s prostředky OSP. Rozkrádání společnosti na sebe nenechalo dlouho čekat a nevyhýbalo se ničemu. Například z vybavené podnikové chaty u Lipna v Nové Peci, jedné ze tří, které podnik na Šumavě pro své lidi měl, prý zbyla na místě jen podezdívka.

Cyklus vzpomínání na vimperské fabriky se blíží pomalu k letošnímu závěru. "Já jsem s jeho průběhem ohromně spokojený, protože jsme získali spoustu podnětů a také mnoho předmětů do sbírek našeho budoucího muzea. Je mezi nimi nově i originální plná láhev šumavského bylinného. Podrobnosti o budoucím muzeu sdělíme novinářům a tak i veřejnosti v úterý 17. srpna na tiskové konferenci v Kavárně ve Skále," odpověděl hlavní organizátor besed. Dodal, že do konce prázdnin bude na programu ještě ve středu 25. srpna Tesla Vimperk.

Na další fabriky, jako třeba Kovopodnik, Jitonu nebo řetízkárnu ČZ, se dostane řada za rok. Organizátorům se prý hlásí lidé z těchto podniků a chtějí na besedách spolupracovat.  

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

FOTO: Floutek rozdával radost a zábavu v pěší zóně v Poštovní

FOTO: Country senioři tančili i hráli pro domov poničený tornádem

Černobílé Prachaticko 1980: Autokemping Podroužek vždy lákal

Černobílé Prachaticko 1980: V JZD Rábín vyjeli do ječmenů

FOTO: Prvorepublikové fotografování lákalo ve Volarech i letos

FOTO: Na Winterbergu vládl divoký středověk a ohňová show

FOTO: Na Slavnostech medu vládla pohoda i s Ivanem Mládkem

FOTO: Staročeská konopická v Lažišti zvonila smíchem a radostí

FOTO: Na Slavnosti chleba v Lenoře vládly opojné vůně a chutě

FOTO: Umělci ve Volarech ozdobili týdenní workshop vernisáží

FOTO: Na noční prohlídku Vimperka přišel i Johann Steinbrener

FOTO: Ve vimperském Dřevopodniku pracovali samí všeumělové

FOTO: Na workshopu vzniká výtvarno, které bude stát za to vidět

FOTO: Rychlořezba dřevosochařů v městském parku opět nadchla

Černobílé Prachaticko 1979: Pionýrský tábor s výukou ruštiny

FOTO: Volary hostí šestý výtvarný workshop umělců z devíti zemí

FOTO: Volarští poseděli v pondělí na rynku a užili si Modrý dým

FOTO: Malinové slavnosti v Malenicích chutnaly, ale také bavily

FOTO: Festival VIVAT VILA! #2 ukázal v Prachaticích řadu šancí

FOTO: Namibijští Češi mají knihu. A své Prachatice stále v srdci

FOTO: Chrobolský kotlík vyhrál rozprávkový tým a Hovězí pohádka

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena