Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Prachatice hostily pouť ke sv. Janu N. Neumannovi

PRACHATICE - 20/6 2021 - 16:29 – V sobotu 19. června se Prachatice staly místem pouti ke sv. Janu Nepomuku Neumannovi, který se tu narodil před 210 lety.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Pouť a doprovodný program připravila Římskokatolická farnost Prachatice ve spolupráci s Městem Prachatice. Nejprve patřil pátek v rekonstruovaném kostele sv. Jakuba Staršího Večeru modliteb za nová povolání. Provázel jím otec Rafael Kaca, který nedávno v Prachaticích působil. Na závěr odsloužil mši svatou, kterou koncelebroval otec Petr od sv. Jakuba, vikář prachatické farnosti.

Na slavnostní mši svatou zval v sobotu dopoledne zvon opět ke sv. Jakubovi Staršímu. Hlavním celebrantem byl Jan Baxant, biskup litoměřický. Při příchodu do kostela se vítal se známými, žehnal farníkům, pozdravil se i se senátorem Tomášem Jirsou a starostou Prachatic Martinem Malým, a mezi farníky zdravil i prachatické boromejky. Vzácného hosta přivítal otec Petr, vikář prachatické farnosti. Děti pak předaly otci biskupovi kytičky a jako dárek obrázky z nedávné výtvarné soutěže k výročí svatořečení sv. Jana N. Neumana. S dárkem, pozdravem a poděkováním za spolupráci se připojil i starosta města.

Biskup litoměřický Jan Baxant ve své promluvě připomněl život a službu sv. Jana Nepomuka Neumanna, který byl na kněze vysvěcen až v Americe. Věnoval velkou pozornost zejména podílu tohoto prachatického rodáka a prvního amerického svatého na budování škol v oblasti Niagarských vodopádů, kde konal službu u svých rakouských a německých krajanů. Nechal zde i na řadě dalších míst také jako biskup filadelfský postavit téměř stovku škol a osm desítek kostelů. Dbal na to, aby školy byly vedle kostelů místem, které člověka zušlechťuje. Při následující mši svaté koncelebrovali biskupovi Baxantovi otec Pavel Liška a otec Petr.

Odpolední sobotní doprovodný program pouti zahrnoval nejen pro věřící, ale i širokou veřejnost, také možnost navštívit v Prachatickém muzeu stálou expozici Životní pouť sv. Jana Nepomuka Neumanna. Otevřený byl pro všechny i rodný dům světce zvaný nyní Neumanneum. S řádovými sestrami, mezi kterými byla i nová sestra představená prachatických boromejek Vincenta a dřívější generální přestavená řádu, sestra Bohuslava, jsme spolu s věřícími z Bechyně prošli nejprve všechny tři galerie, které při rekonstrukci v objektu vznikly. V přízemí jde o Galerii Matky Vojtěchy Hasmandové a Galerii smíření věnované sousedům přes hranice, v patře pak o největší prostor, Galerii sv. Jana N. Neumanna. Zde stálou výstavu o životě a díle světce doplňují obrazy z uplynulých ročníků mezinárodního workshopu SALVE Prachatice, který pořádá zdejší radnice se svými spolupracovníky.

Prohlídka Neumannea zahrnovala i dnešní kapli v místnosti, kde se Jan Neumann narodil. Novinkou je tu relikvie sv. Jana N. Neumanna a komorní křížová cesta, kterou věnoval sestrám boromejkám někdejší papežský nuncius v Praze Giovanni Coppa. Pozornosti se těšila i venkovní výstava velkoplošných fotografií z řady míst světa, nazvaná Voda. Tu připravila českobudějovická diecéze římskokatolické církve. Putovní k0lekce snímků je poprvé vystavována právě v Prachaticích.  

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

Černobílé Prachaticko 1979: Sladká brigáda ve lhenické jahodárně

FOTO: Houslový virtuos Pavel Eret zakončil Dny duchovní hudby

FOTO: První projela prachatický singltrek bikerka Kateřina Nash

FOTO: Zahrada Lipák přivítala i milovníky všech druhů bylinek

FOTO: Poštovní se proměnila na jedno dopoledne v kavárnu

FOTO: Návštěvníky vítala o víkendu i přírodní zahrada U Cipíska

Černobílé Prachaticko 1980: Ve Vlachově Březí vylepšovali průtah

Černobílé Prachaticko 1980: Okres očima fotografů z AMFOTu

FOTO: Dvoudenní strunkovický Provázek hostil 40 fotografů

FOTO: Léto ve Vimperku zahájil historický průvod s ceremonií

FOTO: První letošní Chlumanský trh málem praskal ve švech

FOTO: Ohňové vimperské ARTEGO slaví patnáctiny také u Šaška

FOTO: Sezóna veřejného pečení chleba, housek a placek je zpět

FOTO: Den dětí na prachatické Dřípatce byl o živé přírodě

FOTO: Vimperský zámek se probouzí. Dnes byl slavnostně otevřen

FOTO: Na pohádkové bytosti se v domě dětí stály dlouhé fronty

FOTO: V národním parku se konal první turnaj v adventure golfu

FOTO: Noc kostelů u sv. Jakuba odhalila i málo známá místa

Černobílé Prachaticko 1980: Spartakiáda v Prachaticích jinak

FOTO: Dětský den na vimperském Vodníku bavil děti i rodiče

 
 

TOPlist

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena