ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Starou radnici čekají ochutnávky sýrů, ryb a vín

ZPRÁVA - A ty nebudou jen o novince, kterou představují sýry s džemy, ale také tradičně o kuchyni a radostné atmosféře, o kterou se postarají Koko koko kolegyně.

# Pátek 7/6 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Dvě desetiletí v Prachaticích se konající gastronomické přehlídky budou letos v něčem jiné, ale v tom hlavním zůstanou tradiční. Konat se budou v pátek a v sobotu 14. a 15. června v renesančních prostorách Staré radnice a jako vždy budou propagovat rybí pokrmy, které jsou prospěšné zdraví, a také kvalitní české a bavorské sýry a zejména česká a moravská vína.

Letos se jejich hlavní organizátor Michal Kočan rozhodl vyzkoušet novinku. Kuchařské studio připravující pokrmy z ryb nahradí specialita, s kterou se můžete po dobrém obědě či večeři setkat zejména ve Francii. Dojde tu tak na degustaci sýrů s marmeládami a džemy od prachatické značky Rose Garden v různých kombinacích s kvalitními víny.

Návštěvníci však nebudou ochuzeni ani o řadu pokrmů. „Připravíme různé sýrové saláty, pomazánky, tatarský biftek a nebudou chybět ani uzené ryby,“ řekl Michal Kočan. „A budeme mít i jednu výjimku ze studené kuchyně, kterou bude rybí polévka Prachatická bujabéza. Tak ji nazval známý jihočeský kuchařský čaroděj Petr Stupka, který nám ji uvaří,“ dodal.

A nic se nemění ani na přátelské a radostné atmosféře přehlídek, o kterou se starají jak someliéři s návštěvníky, tak také hudba. „Doprovodný program bude zajištěn jako každý rok děvčaty z pedagogické školy, která si říkají Koko koko kolegyně. Děvčata skvěle zpívají a dokáží se postarat o skvělou atmosféru,“ řekl Michal Kočan.  

Kozí sýr nebo hermelín se šípkovým džemem?

Prachatice poznají letos francouzskou specialitu

Národní přehlídky sýrů a vín se zúčastní především české mlékárny, které získaly za své výrobky řadu ocenění - zejména ocenění značky kvality KLASA. Celkem se letos představí v Prachaticích deset mlékáren a z toho bude jedna z Bavorska - GOLDSTEIG. Tradičně se na akci představí více než padesát vzorků sýrů vynikající kvality z kravského, kozího a ovčího mléka.

Eno-gastronomické přehlídky ryb a vín se každoročně účastní rybářské společnosti výhradně z jižních Čech – Rybářství Nové Hrady s.r.o., FISH MARKET a.s. Třeboň (člen skupiny Rybářství Třeboň) a další. Pro snoubení jídla a vína bude prezentována více jak stovka skvělých vín ze třiceti vinařství z Moravy a Čech, které získaly mnoho ocenění z domácích i světových výstav.

„Naše přehlídky si kladou za cíl propagaci a podporu domácích produktů, ale také nám jde o pobídnutí našich návštěvníků k experimentování a hledání vhodných chuťových kombinací. A to vše v úžasných renesančních kulisách ze 17. století,“ dodal Michal Kočan.

http://syryrybyavino.cz/

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky