ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Radní souhlasili s lodním kontejnerem v parku

ZPRÁVA - Žadatelé v něm chtějí provozovat kiosek kavárenského typu a radní v tom vidí zpestření. Část opozice se však obává prodeje alkoholu a návratu nešvarů, kterými park trpěl.

# Čtvrtek 2/5 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Prachatičtí radní pronajali část parcely 19/2 u Štěpánčina parku manželům Michailovi Tzopi a Marii Tzopi Korousové. A to za účelem umístění zrenovovaného lodního kontejneru. Kiosek má zabrat plochu zhruba pětadvaceti metrů čtverečních, které budou mít manželé pronajaty podle usnesení radních za deset tisíc korun ročně na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou dvanácti měsíců.

„Chtěli bychom městu Prachatice, jeho obyvatelům i návštěvníkům dát další důvod k navštívení Štěpánčina parku, aby si užili jeho krásné, nově zrekonstruované prostředí. Chceme nabídnout místo, kde si lidé mohou vychutnat kávu, zákusek, víno a další drobné pochutiny a užít si tak pohodu parku, který by tímto projektem více ožil,“ uvedli manželé Tzopi ve své žádosti o pronájem.

Slovo víno přitom vzbudilo pozornost opozice, která řídila město v době, kdy se rozhodlo o rekonstrukci parku. „Už jste zapomněli, jak to tam vypadalo před rekonstrukcí parku? Říkalo se tomu Sherwood a všichni se tam báli chodit. Vzniklo tam ale klidné místo pro odpočinek a vy tam chcete povolit kontejner s alkoholem?“ ptal se zastupitel a bývalý radní Vladimír Lang. Jak často museli strážníci řešit v parku problémy s konzumací alkoholu připomněl i bývalý starosta Martin Malý.

„Nemám informace, že je to stánek s alkoholem,“ odpověděl starosta Jan Bauer přesto, že žádost manželů Tzopi o podávání vína mluví. „Takto to nestojí a byl bych nerad, aby se to takto prezentovalo. To mi vadí a může to vadit i těm, kteří se snaží ve městě něco dělat,“ dodal.

Ve Štěpánčině parku je přitom konzumace alkoholických nápojů nyní městskou vyhláškou zakázána. Starosta Jan Bauer však připustil - na další dotaz z opozice, že by její případnou změnu zvážili. „Přijde mi to jako dobré zpestření a našli jsme jim dobré místo, kde by to nemuselo vadit. Uvidíme, jak to bude pokračovat,“ dodal starosta.

Zda se naplní obavy opozice z rušení klidu a pořádku v parku nebo půjde naopak o podobně úspěšnou záležitost, jakou byla třeba Bouda v parku ve Vimperku, je zatím těžké odhadovat. O žadatelích a jejich zkušenosti s podobnými podniky není ve veřejném prostoru příliš informací.

Živnostenské oprávnění má, teprve od loňska, z obou žadatelů pouze Michail Tzopi, coby podnikající zahraniční osoba s řeckým státním občanstvím. Oprávněním na hostinskou činnost a pořádání kulturních produkcí disponuje však teprve od letošního 19. dubna. Získal ho tedy až čtyři dny poté, co radní s pronájmem pozemku souhlasili.

Marie Tzopi Korousová živnostenské oprávnění podle Portálu živnostenského podnikání nemá a manželé podle obchodního rejstříku nevlastní ani žádnou firmu. Marie Tzopi Korousová však figuruje v orgánech spolku PRO Šumavsko, kde je podle jeho webu produktovou manažerkou destinačního managmentu. Spolek sídlí v Neumannově ulici v Prachaticích v domě, který podle katastru nemovitostí vlastní prostřednictvím své firmy místostarosta Jakub Nepustil.  

Visualizace, které žadatelé předložili radě města.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky