ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Medik roku se po devíti letech vrátil do Prachatic

ZPRÁVA a OBRAZEM - Budoucí lékaři z lékařských fakult celého Česka se sjeli do prachatické nemocnice na osmý ročník soutěže o titul Medik roku, která tady vznikla.

# Úterý 23/4 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Kateřina Koželuhová, Jihočeské nemocnice

V prachatické nemocnici vznikly v roce 2015 dvě soutěže, díky kterým se s prostředím a personálem v ní mohou seznamovat budoucí sestry a lékaři. Pro ně jsou soutěže zajímavé tím, že jim poskytují srovnání znalostí a schopností s budoucími kolegy z jiných škol. Soutěže organizují Jihočeské nemocnice s krajem a jsou putovní, takže se konají v nemocnicích ve všech jihočeských okresech.

Jihočeská sestřička se do prachatické nemocnice vrátila loni na podzim a o uplynulém víkendu se tu konal osmý ročník Medika roku. Ten je určen studentům čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult z Prahy, Brna, Plzně, Hradce Králové a Olomouce. Letos jich přijelo do Prachatic pětasedmdesát v patnácti týmech a čekalo na ně třináct velmi realistických úkolů. Mimo jiné i dramatický zásah u dopravní nehody.

„Díky soutěži si prověřili, že jsou týmovými hráči a co považuji osobně za nejdůležitější, že chtějí dělat špičkovou medicínu a záleží jim na pacientovi. Všichni soutěžící obdrželi poukaz, který jim dává možnost praxe na jakémkoli oddělení v kterékoli jihočeské nemocnici a to dle jejich vlastního výběru,“ řekl ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš.

„Podle organizátorů soutěže byla připravenost všech soutěžících mediků velmi dobrá a výkony týmů poměrně vyrovnané. Pokud se soutěžící po dokončení studia rozhodnou pro práci v některé z jihočeských nemocnic, mají dveře otevřené. Mají našlápnuto k tomu, aby z nich byli kvalitní lékaři,“ dodala mluvčí Jihočeských nemocnic Kateřina Koželuhová.

Vyhlášení výsledků a předávání cen bylo připraveno v sobotu 20. dubna večer v prachatickém kongresovém centru. Pohár za první místo si odvezl tým Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Na druhém a třetím místě skončily týmy Třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Vítězný tým vedl kapitán Vojtěch Hruška, stříbrný tým Martin Bokůvka a bronzový Jáchym Drašar.

Ředitel prachatické nemocnice Michal Čarvaš přivítal účastníky za pořádající nemocnici.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky