ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Lumír Vozábal vystavuje fotky života nejen v síti

ZPRÁVA - Známý a oblíbený přírodovědec a učitel přírodovědy Lumír Vozábal vystavuje své snímky ptáků a rostlin v prachatickém seniorpointu. Do konce dubna.

# Pondělí 22/4 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Lumír Vozábal je ve svém oboru na Prachaticku dá se říci legendou. Na svých výpravách za ptáky a rostlinami procestoval velkou část Evropy. Pracoval například v oddělení přírodních věd okresního domu Pionýrů, kde vedl přírodovědný kroužek a učil také ve Strunkovicích nad Blanicí a Volarech. V Prachaticích nyní dostal příležitost coby fotograf a senior v místním seniorpointu u Štěpánčina parku v rámci projektu, který představuje dovednosti místních seniorů.

Fotí přitom od dětství, kdy se s tatínkem skautem a milovníkem přírody vydával na výlety za poznáním na svém rodném Karlovarsku. Fotit začal už někdy v šesti sedmi letech s tatínkem na svitkový film. Hlavně se zaměřil na přírodu, ale na vernisáži své výstavy zmínil třeba i to, že fotil jeden z dojezdů Závodu Míru do Karlových Varů.

„Po večerech jsme v kuchyni vyvolávali filmy a pak jsme nasvítili přes negativ fotografický papír a dělali jsme fotografie. Později jsem dostal od maminky fotoaparát z dob jejího mládí. Mám ho dodnes schovaný. Tak takhle jsem začínal fotografovat,“ řekl Lumír Vozábal početnému publiku zahájení jeho autorské výstavy.

Ta se věnuje především jeho nevětším láskám v přírodě, kterými jsou ptáci a rostliny. A protože je zkušeným ornitologem, dostala výstava název Ptáci, květiny a život nejen v síti… Na některých snímcích nechybí třeba ani hmyz nebo třeba norník rudý právě ulovený kulíškem nejmenším. I když zrovna tato fotografie se povedla synovi Lumíra Vozábala, který mu ji na výstavu půjčil a přišel ho podpořit na vernisáž.

Umění práce s fotoaparátem přitom bylo pro Lumíra Vozábala často i součástí jeho práce. Už na vysoké škole absolvoval kurz fotodokumentace a jeho prvním fotoaparátem, který si pořídil sám, byl Zenit sovětské výroby s objektivem s ohniskovou vzdáleností 44 milimetrů. Dnes fotí jako většina fotografů digitálně a je věrný značce Nikon.

Bez foťáku přitom podle svých slov nikam nechodí a vozí ho i v autě. Díky cestování jeho snímky pochází i z hodně vzdálených míst, jako třeba z maďarské Hortobáně. V minulosti fotil i na barevné diapozitivy a přiznal, že po výtvarné stránce byl jeho guru prachatický fotograf Karel Rabenhaupt.

Výstavu je možné v seniorpointu na Zlaté stezce 145 navštívit do konce dubna ve všední dny vždy od desíti do sedmnácti hodin.  

Výstavu za seniorpoint zahájila Hana Rabenhauptová.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky