ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Opilá zbořila kus domu a zranila spolujezdkyni

ZPRÁVA - Mladá opilá řidička bez řidičského oprávnění narazila v Chlumanech do části domu u silnice. Pobořila jeho zeď a objekt museli stabilizovat hasiči. 

# Čtvrtek 18/4 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Policie ČR a HZS Jihočeského kraje

K nehodě došlo ve čtvrtek 18. dubna v noci. Hasičům byla ohlášena ve 1:42 hodin. Mladá řidička vozu značky VW Golf tady v nepřiměřené rychlosti narazila do domu. Náraz byl tak silný, že dům zčásti pobořila, ale uvnitř naštěstí nikoho nezranila. Zasáhla totiž neobývanou část, kde nikdo nebyl. O dalším osudu stavení rozhoduje statik.

„Při dopravní nehodě řidička i její spolujezdkyně utrpěly zranění, se kterými byly převezeny do nemocnice. Policisté u řidičky provedli orientační dechovou zkoušku, kterou jí prokázali bezmála jedno promile alkoholu v dechu. Lustrací řidičky dále zjistili, že není držitelkou řidičského oprávnění,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová. Podle informací od záchranné služby jsou zranění žen jen lehká.

Hasiči po nehodě nemuseli nikoho vyprošťovat a postarali se tak nejprve jen o zajištění a úklid místa. „Okolo sedmé hodiny ranní se prachatická profesionální jednotka na místo nehody vrátila proto, že majitel domu se obával o statiku nemovitosti a měl strach, že by dům mohl ohrozit kolemjdoucí osoby a projíždějící auta. Hasiči proto zabezpečili prostor okolo domu a místo vymezili páskou. Mezitím byl kontaktován statik a prachatická jednotka opět odjela na základnu,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Tím však práce pro hasiče neskončila a před jedenáctou hodinou sem zamířili znovu, aby poškozený dům stabilizovali. Na místo jel i jejich stabilizační kontejner a také pracovníci firmy Eg.d. „Než se stabilizační kontejner dostavil na místo události, hasiči vystěhovali část věcí ze zasažené části domu. Zároveň velitel zásahu a řídící důstojník obdrželi od statika přesné informace, jak dále postupovat. Statik rozhodnul o stržení části štítové zdi a upřesnil, kde dům prostředky HZS podepřít a stabilizovat,“ dodala mluvčí hasičů s tím, že stabilizaci dokončili hasiči až pozdě odpoledne.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky