ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prachatice, klopýtněte o památku obětí šoa…

ZPRÁVA a OBRAZEM - Prachatice konečně bezmála osmdesát let po válce mají doklad a památku na to, že také jejich historie se dotklo masové vyvražďování židů.

# Čtvrtek 18/4 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Před budovou prachatického gymnázia, které má česko-německou historii, se nově nachází dva takzvané stolpersteiny. Jde o dlažební kostky, které připomínají dva studenty židovského vyznání, kteří tady před druhou světovou válkou studovali, a kteří pak zemřeli v nacistickém vyhlazovacím táboře Osvětim. A také jde o první památku na to, že holocaust, pro který se používá rovněž slovo šoa z biblického ivrítu, se týkal i Prachatic.

To, že se dva první stolpersteiny v Prachaticích od tohoto týdne nachází, souvisí i s nejděsivější a nejtragičtější událostí konce války v našem regionu, která byla součástí šoa. Tou byl pochod smrti židovských žen, který prošel kolem Volar a skončil u Husinecké přehrady.

O ten se začala před řadou let zajímat Jaroslava Krejsová a její vnuk Zdeněk Krejsa. O pochodu nakonec napsali i knihu a Zdeněk Krejsa téma holocaustu a multikulturní výchovy přenesl i do prachatické neziskové organizace KreBul, kterou vede. Mimo jiné zjistili i to, že jedna z přeživších účastnic pochodu žila po válce až do své smrti nedaleko prachatického gymnázia.

V oblasti multikulturní výchovy KreBul začal spolupracovat i s prachatickým gymnáziem, jehož ředitelce Janě Dejmkové se při procházení starých výročních zpráv podařilo v té za školní rok 1946/47 najít i jména studentů gymnázia, kteří válku nepřežili.

Byli mezi nimi i dva studenti židovského vyznání Arnošt Klinger a Max Spiegel. Do pátrání po jejich osudu se následně pustili dva současní studenti prachatického gymnázia Erik Vlášek a Ondřej Machart pod vedením učitele dějepisu Tomáše Soumara.

Vznikly z toho jejich školní práce, cedule s medailony zabitých studentů a také dvě dlažební kostky se jmény a daty narození. A také se díky tomu odehrála v aule prachatického gymnázia v pondělí 15. dubna slavnost představení kamenů a osudu obou studentů židovského vyznání.

Osud Arnošta Klingera se Prachatic týkal jen částečně. Narodil se v roce 1911 na Táborsku v Dírné. V Prachaticích však studoval na gymnáziu mezi lety 1927 a 1931 a později se stal právníkem. Dochovalo se o něm třeba i to, že se účastnil jedné ze schůzí Národní obce fašistické, která v Čechách působila v meziválečném období, ale měla naštěstí jen mizivou podporu u voličů. Na této schůzi se snažil poukazovat na nesmyslnost antisemitských argumentů. V roce 1942 byl převezen nejprve do Terezína a pár týdnů na to do Osvětimi, kde zemřel zřejmě krátce po příjezdu.

Rodina Maxe Spiegela byla s naším regionem svázána více. Jednu dobu žila ve Strážném a jeho otec měl v meziválečném období v Prachaticích, kam rodina přesídlila, zubní ordinaci v Poštovní ulici v domě u Modré hvězdy. Max se narodil v roce 1918 a na prachatickém gymnáziu studoval v letech 1928 až 1936. Maturoval s vyznamenáním a na Karlově Univerzitě pak studoval medicínu. Do Terezína se dostal rovněž v roce 1942 a strávil v něm zhruba rok. Na podzim roku 1943 byl převezen do Osvětimi, kde zemřel 13. prosince.

Idea kamenů, které oba studenty připomínají, a o které se klopýtá, pochází z Německa. Jde o dlažební kostky s mosazným povrchem, na nichž jsou vyryta jména vyznavačů judaismu a připomínají jejich osudy u domů nějak s nimi spojenými. S nápadem na jejich pokládání přišel před bezmála třiceti lety německý umělec Gunter Demnig, který první takový kámen zasadil v Kolíně nad Rýnem u radnice. Dnes jsou jich po Evropě desítky tisíc.

V němčině jsou označovány složeninou stolpersteine. „Do češtiny to překládáme jako kamen, o který je třeba klopýtnout. A to v tom smyslu, že by měl mít naši pozornost. Myšlenka pochází z Talmudu, ve kterém se píše, že člověk je zapomenut pouze tehdy, jeli zapomenuto jeho jméno,“ řekla ředitelka Nadačního fondu obětem holocaustu Marta Malá s tím, že se někdy pro kameny také používá výraz kameny zmizelých.

Pondělní slavnost představení a uložení kamenů začala zpěvem židovské písně Yerushalayim Shel Zahav. Postaral se o to sbor gymnázia pod vedením učitelky Kláry Málové. Dorazili také politici zastupující město, parlament i kraj a také už zmíněná ředitelka Nadačního fondu obětem holocaustu. Zazněly studentské práce o obou tragicky zemřelých a unikátním hostem byla praneteř Arnošta Klingera Šárka Poláčková, která promluvila na konci programu.

Na úplný závěr pak ředitelka prachatického gymnázia Jana Dejmková rozdávala přívěšky na klíče ve tvaru stolpersteinů s iniciálami Maxe Spiegela a Arnošta Klingera. „Když má někde snahu zakořenit zlo, nesmíme se dívat stranou,“ řekla Jana Dejmková. „Chce to velký kus odvahy a chce to také pevné morální zásady,“ dodala.

Ředitel KreBulu Zdeněk Krejsa.

Vpravo praneteř Arnošta Klingera Šárka Poláčková.

Ředitelka Nadačního fondu obětem holocaustu Marta Malá.

Ředitelka prachatického gymnázia Jana Dejmková.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky