ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

O galerii skla v Křišťanově ulici je nemalý zájem

ZPRÁVA a OBRAZEM - Na první výstavu ateliérového skla v Křišťanově ulici v Prachaticích se přišlo podívat několik desítek lidí. Viděly práce Mariana Volrába.

# Pondělí 15/4 2024 - TEXT: Tomáš Přibyl

FOTO Archiv projektu Sklo & Glass

Galerie skla, kterou loni otevřela v Prachaticích v Husově ulici místní výtvarnice Šárka Ladýřová, se přestěhovala do větších prostor v Křišťanově ulici a několik dní po Velikonocích otevřela novou výstavu zkušeného sochaře a akademického malíře Mariana Volrába. A hned první akce tu měla úspěch a byl o ni zájem. Výstavu je možné navštívit až do 15. září.

Marian Volráb studoval střední a vysokou školu uměleckoprůmyslovou v 70. a 80. letech minulého století a pak začal působit jako asistent na VŠUP v Praze. Od té doby se také věnuje hlavně skleněné plastice. Využívá přitom tavné sklo, které upravuje brusnými kotouči. „Mé představy mnohdy nabývají konkrétních tvarů až přímo pod kotoučem. Někdy se sklo zachová naprosto nečekaně a původní záměr se musí změnit,“ říká.

„Charakteristické je pro něj potlačování, ukrývání vlastností samotné amorfní látky a zkoumání možností zvoleného média - v objektech nespatříte čistý leštěný povrch, ale naopak působivé kontrasty ploch a detailů, drsnost, odolnost vůči syrovému odebírání materiálu broušením a rytím,“ napsala o něm kurátorka jedné z jeho výstav Miroslava Ptáčková.

Marian Volráb a Šárka Ladýřová.

Nová prachatická galerie bude nabízet hlavně výstavy a tematické večery v rámci projektu Sklo & Glass, který vymyslela Šárka Ladářová, který vrací na Šumavu sklo a začal loni. „Kdysi jsem pracovala v malé galerii uprostřed Londýna, která se specializovala na české sklo a byla jakýmsi mostem pro sběratele a milovníky skla. Stejně tak je mi vzorem práce Elišky Stölting, jejíž galerie v Hamburku se stala zásadním místem setkávání západní Evropy s prací českých sklářů. Mým záměrem je vytvořit z malé prachatické galerie podobné místo,“ uvedla Šárka Ladýřová.

Na kulturní scéně prachatického okresu je projekt Šárky Ladýřové unikátním zjevením. Jeho tvůrčím duchem a hlavní energií je právě prachatická výtvarnice, která dala dohromady skupinu institucí a lidí, která spolupracuje bez smluv jen na základě ústní domluvy s podporou mecenášů a filantropů. A to s cílem, aby na Šumavě, kdysi tak sklářském regionu, opět žilo sklo v jeho umělecké podobě.

Výstavy významných výtvarných sklářů hostily nebo budou hostit v rámci projektu prachatická galerie Dolní brána, vimperský zámek a sušické muzeum s jeho pobočkou v Kašperských Horách. Součástí projektu je také vytváření sbírky děl, kterou financují mecenáši. Navíc o zapojení projevilo zájem také muzeum skla ve Frauenau a řeší se další partnerství na německé straně Gabrety. https://sklo-glass.com/  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky