ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Prostory bývalého prachatického rentgenu ožily

ZPRÁVA - Využila je nově prachatická nezisková organizace Portus, která pracuje s rodinami a mládeží. Umístila sem svou už čtvrtou dětskou skupinu a klub pro mládež.

# Čtvrtek 11/4 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl Portus Prachatice

Portus Prachatice už devět let provozuje v Prachaticích kromě sociálních služeb také dětské skupiny, které má zaregistrované na ministerstvu práce a sociálních věcí. Nejstarší z nich má kapacitu dvacet dětí a další pak dvanáct. První dvě Portus otevřel v Prachaticích, třetí v Lažištích a je také členem Asociace provozovatelů dětských skupin.

Nyní přitom hledal místo pro svou už čtvrtou skupinu a našel ho v objektu bývalé nemocnice v Nemocniční ulici 204 v místnostech, kde fungoval kdysi rentgen. Portus je opravil a upravil s pomocí dotací z Operačního programu Zaměstnanost plus, s podporou Nadace ČEZ, Jihočeského kraje a Města Prachatic.

Skupina nazvaná Little Portus začala v nových prostorách fungovat se začátkem dubna s tím, že je určena pro děti od jednoho do čtyř let a funguje ve všední dny od 6:30 do 16:30 hodin. „Dětské skupiny reagují na zvýšenou potřebu rodičů vrátit se zpět do práce a mít přitom děti v malém, pečujícím kolektivu s domácí a zároveň vysoce profesionální péčí,“ vysvětlila Silvie Galdia z Portusu Prachatice.

Portus Prachatice navíc do nových prostor přesunul i svůj nízkoprahový klub I. P. (Independent People) pro děti a mládež ve věku od šesti do šestadvaceti let. Ten Portus provozuje už zhruba sedmnáct let. „Pro tuto sociální službu se nám podařilo vytvořit přívětivé, přitažlivé a útulné zázemí. Náš nový obývák je podle nás bezpečným prostředím pro seberozvoj, pro řešení nepříznivých životních situací, kde mohou děti, mládež a mladí dospělí získat pomoc a podporu, poznat sebe sama i dojít ke svému vytouženému cíli,“ dodala Silvie Galdia.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky