ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Klidová zóna v Poštovní má letos zdá se šanci

ZPRÁVA - Prachatičtí radní souhlasili s tím, že z Poštovní ulice může být v létě klidová zóna. A usnesení, které k tomu přijali, se na rozdíl od loňska zdá realizovatelné.

# Čtvrtek 4/4 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Loni o povolení pěší zóny v Poštovní ulici od května do září žádali provozovatelé čajovny U Hrušky. Radní řekli ano, ale usnesení, které přijali, požadovalo, aby v ulici zůstal stálý tři metry široký průjezdný pruh například pro hasiče. Podle provozovatelů čajovny by pak vznik zóny ale nebyl možný a zkusili proto požádat alespoň o předzahrádku. A dočkali se stejného usnesení. Proto nakonec loni nevznikla pěší zóna v ulici ani na víkendy.

Letos o povolení klidové zóny požádala firma Nebe Sky také na pět měsíců od května do konce září. Radní souhlasili, ale tentokrát vzniklo usnesení, které třímetrový pruh už nepožaduje. Podle radními schválených podmínek tu musí být dopravní značení klidové zóny umístěno tak, aby nebránilo bezpečnosti a plynulosti provozu, od budovy Úřadu práce dolů zůstane ulice volná, nebude znemožněn vjezd do objektů v ulici a v případě potřeby města, bude na dobu nezbytně nutnou ulice plně průjezdná - například jako objízdná trasa.

Podařilo se tak zdá se najít řešení, při kterém se vychází vstříc úřednímu šimlu i podnikatelům v Poštovní ulici. Firma Nebe Sky však ještě musí požádat o uzavření ulice odbor dopravy městského úřadu. Radní totiž v tomto legislativně komplikovaném případu zastupují pouze vlastníka ulice, ale ne stát, který povoluje uzavírky komunikací. Firma Nebe Sky naší redakci potvrdila, že na žádosti pro úřad už se pracuje. V případě, že i úřad rozhodne kladně, mají kavárna Nebe a čajovna U hrušky už od radních předem souhlas s umístěním předzahrádek v ulici.

Debaty o tom, že by z Poštovní ulice alespoň v letní sezóně mohla být klidová zóna, se v Prachaticích začaly vést zhruba před pěti lety. V roce 2021 se pak zastupitelce Barboře Koritenské podařilo v zastupitelstvu prosadit, aby ulice byla zavřená alespoň o víkendech. To pak platilo i v roce následujícím. Před rokem 2021 byla ulice uzavírána jen v případě, že se tu konaly veřejné akce.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky