ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Do uvolněného prostoru v centru se stěhuje sklo

ZPRÁVA - Projekt návratu skla na Šumavu získal v Prachaticích nové a větší zázemí, a tak se tu budou moct rozvinout jeho další aktivity. Novou sezónu zahájí příští týden.

# Velký pátek 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO: Tomáš Přibyl a Archiv projektu Sklo & Glass

Kdysi tu byly hudebniny, později prodejna obuvi a v posledním zhruba roce kavárna Volné Směry. Nyní sem prachatická výtvarnice Šárka Ladýřová přesunuje svou galerii ateliérového skla, která začala loni fungovat v Husově ulici. Nabídne tu hlavně výstavy a tematické večery v rámci jejího projektu Sklo & Glass, který vrací na Šumavu sklo, a začal loni.

Na novém místě Šárka Ladýřová galerii otevře ve čtvrtek 4. dubna v šestnáct hodin vernisáží výstavy skláře, sochaře a akademického malíře Mariána Volrába. Jde o člena výtvarné skupiny Rubikon a asistenta na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, který bývá řazen mezi nejoriginálnější české sklářské výtvarníky.

„Kdysi jsem pracovala v malé galerii uprostřed Londýna, která se specializovala na české sklo a byla jakýmsi mostem pro sběratele a milovníky skla. Stejně tak je mi vzorem práce Elišky Stölting, jejíž galerie v Hamburku se stala zásadním místem setkávání západní Evropy s prací českých sklářů. Mým záměrem je vytvořit z malé prachatické galerie podobné místo,“ uvedla Šárka Ladýřová.

Na kulturní scéně prachatického okresu je projekt Šárky Ladýřové unikátním zjevením podobným snad jen prachatické Neumannce, s tím, rozdílem, že je mnohem rozsáhlejší. Jeho tvůrčím duchem a hlavní energií je právě prachatická výtvarnice, která dala dohromady skupinu institucí a lidí, která spolupracuje bez smluv jen na základě ústní domluvy s podporou mecenášů a filantropů. A to s cílem, aby na Šumavě, kdysi tak sklářském regionu, opět žilo sklo v jeho umělecké podobě.

Výstavy významných výtvarných sklářů hostily nebo budou hostit v rámci projektu prachatická galerie Dolní brána, vimperský zámek a sušické muzeum s jeho pobočkou v Kašperských Horách. Součástí projektu je také vytváření sbírky děl, kterou financují mecenáši. Navíc o zapojení projevilo zájem také muzeum skla ve Frauenau a řeší se další partnerství na německé straně Gabrety.

Kromě prachatické výstavy, která potrvá do poloviny letošního září, chystá Šárka Ladýřová s partnery projektu letos od začátku června také výstavu dvou Bohumilů Eliášů na zámku ve Vimperku. V Sušici se pak představí na konci června další zajímavý sklář a umělec Martin Janecký a na začátku října je tu v plánu i vernisáž výstavy Jaromíra Rybáka.

„V roce 2025 chystám pro Galerii Dolní brána výstavu ateliéru Sklo na UJEP pod vedením Ilji Bílka s názvem The Best OFF. Dalšími v bráně předvedenými ateliéry, které zásadní měrou formovaly dnešní podobu českého uměleckého sklářství, budou v roce 2027 Ateliér SKLA profesora Kopeckého a v roce 2029 ateliér Skla v architektuře Mariána Karla,“ řekla Šárka Ladýřová. Aktivity projektu je možné sledovat na jeho webu https://sklo-glass.com/.

Loni projekt Sklo & Glass odstartoval v Muzeu Šumavy v Kašperských Horách výstavou skupiny Rubikon. Její část pak bylo možné vidět v Prachaticích na původním místě galerie v Husově ulici. Ta začala fungovat loni v létě, slouží jako zázemí projektu a konalo se v ní také několik tematických besed se sklářskými výtvarníky. Představili se tu Bohumil Eliáš mladší, Ilja Bílek nebo Jaromír Rybák.  

Tématické večery v galerii v loňském roce.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky