ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Hasičské výstavě vévodí v muzeu stará stříkačka

ZPRÁVA a OBRAZEM - Prachatické muzeum otevřelo expozici o historii hasičů v našem okrese. O svých začátcích mluvila na vernisáži i jedna z jejich legend.

# Pondělí 25/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Prachatické muzeum se letos se svou první sezónní výstavou trefilo do černého, pokud jde o zájem, jaký o ní bude. Potvrdila to účast na vernisáži ve čtvrtek 21. března. Ve vstupní hale na ní nebylo téměř k hnutí a na samotné výstavě jste museli čekat, až se uvolní místa před jednotlivými exponáty. Není se přitom co divit, když se výstava věnuje tak prospěšné věci, jakou je činnost a historie hasičských sborů v okrese Prachatice.

Kurátor výstavy a archeolog muzea Jindřich Vágner na vernisáži vysvětlil, že expozice vznikla jako poděkování hasičům za jejich nelehkou a často nebezpečnou práci. „V našem okrese je sto deset sborů dobrovolných hasičů a přes pět tisíc hasičů. Takže každý desátý obyvatel našeho okresu je hasič. A hasiči jsou často jedinou hybnou silou v obcích a jsou často i tvůrci kulturního života a dalších aktivit,“ řekl Jindřich Vágner.

Výstava bude v muzeu otevřena do 9. června a v úterý 26. března od sedmnácti hodin k ní připravili její hlavní tvůrci v přednáškovém sále muzea doprovodnou přednášku. Činnost hasičů bude jako hlavní téma vládnout také muzejní noci, která se bude konat v Prachatickém muzeu na Velkém náměstí v pátek 24. května.

Výstava nabízí historickou techniku, dobové uniformy a také hodně panelů s informacemi. Nechybí však ani fotografie, kroniky nebo plakáty a pozvánky. Muzeum expozici připravilo ve spolupráci s hasičským muzeem Stachy, muzeem JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích, SokA Prachatice, Hasičským záchranným sborem Jihočeského kraje - odborem Prachatice, OSH Prachatice a vybranými sbory v okrese Prachatice.

Největším exponátem je tady stará ruční stříkačka, kterou muzeu zapůjčili hasiči z Jámy a k dalším unikátům patří třeba i pohár, který pro prachatické hasiče vyrobili legendární skláři z Lenory. Z informací, které expozice nabízí, lákají třeba zmínky o založení nejstaršího hasičského sboru okresu v Prachaticích v roce 1872. Ten byl německý, ale jeho členy byli i hasiči české národnosti.

Zaujmou jistě také informace o obrovském požáru, který v roce 1904 ve Vimperku zničil většinu domů na náměstí. „K tomuto požáru jsem našel v kronikách zmínku o tom, že při něm byla použita parní stříkačka vimperských hasičů, která pracovala nepřetržitě osmdesát čtyři hodiny a spotřebovala několik metráků uhlí,“ řekl historik a spoluautor výstavy Pavel Fencl.

Expozice se však věnuje také profesionálním hasičům, kterých v našem okrese slouží takzvaně ve výjezdu dvaašedesát, mají dvě stanice ve Vimperku a Prachaticích a loni obstarali jednapadesát procent zásahů z celkového počtu 1178. Jejich historie se začala psát už v roce 1967, kdy byla zřízena v Prachaticích nepřetržitá hlásná služba.

Jednou z legend, která byla u vzniku profesionálního hasičského útvaru v Prachaticích, je i Vladislav Ženíšek. Muž, který se stal dobrovolným hasičem v roce 1965 díky své impulsivnosti a profesionálům na Prachaticku a Vimpersku pak velel dlouhých dvaatřicet let.

Na vernisáži promluvil na pozvání organizátorů také o svých začátcích. Vyučil se spojovým montérem a budoval tak na Prachaticku telefonní vedení. Při jednom návratu z montáže do Prachatic viděl s kolegy hořet chatu pionýrů a když dorazili do svého sídla – nedaleko hasičské zbrojnice – spatřil, jak se tam hasiči chystají k zásahu.

„Viděl jsem, že těch kluků je málo a oheň veliký, tak říkám – pojďme jim pomoct,“ vzpomínal. Než se nadál, měl v ruce proudnici a hasil, i když mu chyběly jakékoliv zkušenosti a znalosti. Požár však s hasiči a kolegy uhasili a následovala nabídka stát se dobrovolným hasičem. Tím se tak osvědčil, že pak v podstatě rozkazem dostal i přechod na profesionální úroveň.

Vladislav Ženíšek, který se stále ve sboru těší velké úctě, však především poděkoval za uspořádání výstavy coby uznání pro hasiče. „Ve dne v noci, kdykoliv jsou povoláni k zásahu, požáru, havárii nebo povodním, jdou pomoct a kolikrát se nedočkají ani toho zaplať pánbůh,“ řekl. - Výstavu je možné navštívit každý týden od úterý do neděle vždy od deseti do šestnácti hodin.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky