ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Dokumenty o lidských právech poprvé i u nás

ZPRÁVA - Největší světový festival snímků o lidských právech dorazí konečně i do okresu Prachatice. V netolickém divadle nabídne tři velmi zajímavé dokumenty.

# Úterý 19/3 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Jeden svět má více než pětadvacetiletou tradici, získal čestné uznání od UNESCO za vzdělání v lidskoprávní oblasti a je největším festivalem svého druhu na světě. Letos se koná v Praze a sedmačtyřiceti dalších městech po celé České republice. Organizuje ho známá společnost Člověk v tísni.

Do Netolic festival přivádí spolek Víc z Netolic, respektive jeho předsedkyně Marie Frnochová, která ho organizovala také v letech 2018 a 2019 v Českých Budějovicích. „Pevně věřím, že své diváky si dokumenty s lidskoprávní tématikou najdou i u nás a doufám, že se tady nebude festival konat naposledy,“ uvedla pro prachatickoNEWS.CZ.

Festival se uskuteční 25., 26. a 27. března v netolickém divadle, které se nachází ve dvoře místní nepřehlédnutelné radnice na Mírovém náměstí. Promítat se bude každý den jeden dokument od osmnácti hodin a po prvním filmu bude připravena také beseda.

Cizojazyčné dokumenty jsou opatřeny českými titulky. Vstupné stanovili organizátoři na sto korun a kdo si zarezervuje vstupenky do půlnoci pátku 22. března na webu spolku www.vicznetolic.cz, může počítat s dvacetiprocentní slevou.

JEDEN SVĚT NABÍDNE V NETOLICÍCH SNÍMKY:

Kos v ostružiní / Elene Naveriani / Gruzie, Švýcarsko / 2023 / 110 min.
Hrdinkou nenucené ódy na ženskou nezávislost je svobodná žena ve středních letech, která po nečekané události začne přehodnocovat své priority a objevovat vlastní sexualitu.

Moje nová tvář / Jarmila Štuková / Česká republika / 2023 / 75 min.
Pětadvacetileté Martině se po kyselinovém útoku od bývalého partnera zhroutí svět. Přichází o zrak, má poleptaný obličej a horní polovinu těla. Krůček za krůčkem se učí žít se slepotou a bere si svůj život zpátky.

Venezuela: Země ztracených dětí / Juan Camilo Cruz, Marc Wiese / Německo / 2023 / 85 min.
Venezuelu sužuje chudoba, hlad a násilí. Observační dokument natočený v tamějších slumech zblízka ukazuje, jak dlouhodobé zanedbávání infrastruktury dopadá na ženy a děti.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky