ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Dolní bránu zaplnily ženské akty a portréty

ZPRÁVA - Patří k nejtalentovanějším fotografům Prachaticka a k šedesátinám dostal příležitost udělat výroční výstavu v největší galerii našeho regionu.

# Pondělí 18/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Pro ty, kteří ho neznají - Aleš Stříbrský je zkušený fotograf, který je dlouholetým členem prachatického Fotoklubu F 2,8 a také Svazu českých fotografů. Fotí od třinácti let a polovinu života prožil v Prachaticích, kde také učí, a druhou v Hracholuskách. Především se věnuje aktům a portrétům a ty dostal příležitost vystavit v Dolní bráně, i když tato galerie výroční výstavy prakticky nepořádá. Výjimka, kterou nyní udělala, potvrzuje, jak jsou fotografie Aleše Stříbrského v regionu vnímány.

Výstava k šedesátým narozeninám dostala název Kopa a tvoři ji kopa fotografií z posledních patnácti let. Akty a portréty, které Aleš Stříbrský fotí, se soustředí na ženskou něhu a zranitelnost v kontrastu nebo souladu s prostředím, do kterého umisťuje své modelky. Na snímcích také často nechybí trocha toho tajemství, které skrývá každá žena.

Co pro Aleše Stříbrského focení znamená a v čem vidí jeho poezii, formuloval v krátkém prozaickém vyznání na svém webu: „Pozorovat obraz na matnici, jemně stisknout spoušť, slyšet aretaci zaostření a potom zvuk závěrky jako potvrzení, že tato chvíle byla provždy zaznamenána... Ještě že se tím nedá předávkovat!“

Možná je trochu škoda, že Aleš Stříbrský nesáhl i do dalších oblastí svého focení. Výborný je totiž také při focení ve městě, jehož duši dokáže nacházet. Podobně je na tom i s krajinami nebo okamžiky ze života. Jeho neotřelý pohled na svět se vyskytuje i v aktech, které fotí, ale tam ho často skryje hlavní předmět snímku, kterým je ženské tělo. Zatímco třeba jeho městské fotografie ukazují naplno, jak umí odhalit něco, co se dá z reality extrahovat jen černobílou fotografií.

O hudební doprovod vernisáže, která se konala v pátek 15. března odpoledne, se postaralo tříčlenné uskupení, které se pojmenovalo Náhodná sešlost. Aleš Stříbrský na zahájení výstavy hlavně děkoval – například Fotoklubu F 2,8 za to, že mu přepustil termín své každoroční výstavy i svým fotografickým učitelům Václavu Vachtovi a Janu Kubíčkovi. - Expozici je možné v Dolní bráně navštívit až do 19. dubna.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky