ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Z Prachaticka se přestane dojíždět na rezonanci

ZPRÁVA - V areálu prachatické nemocnice už týden firma Kočí pracuje na stavbě nového menšího pavilonu. Bude v něm umístěna magnetická rezonance.

# Pátek 15/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

O tom, že prachatická nemocnice připravuje vybudování nového pracoviště, jsme na prachatickoNEWS.CZ informovali už loni v únoru. Nyní práce pokročily tak daleko, že 8. března začala stavba. Provádí ji písecká firma Kočí a dodavatelem samotné rezonance bude společnost Siemens Healthcare. Odhad nákladů před výběrovým řízením se vyšplhal na čtyřicet osm milionů korun.

„Očekávaný termín dokončení stavby včetně instalace technologií, interiérových prací a následné spuštění magnetické rezonance do pilotního provozu je na konci letošního roku. Od ledna 2025 potom počítáme s běžným provozem,“ uvedl primář radiodiagnostického oddělení MUDr. Roman Čerkl, pod něhož oddělení bude nový pavilon spadat.

Pavilon vzniká mezi radiodiagnostickým oddělením a pavilonem chirurgie. „Začalo se terénními úpravami a výkopovými pracemi, na ně v následujících dnech naváže vrtání základových pilotů a pak budou pokračovat další části stavby,“ vysvětlil mluvčí prachatické nemocnice Jakub Novotný.

Nemocnice staví pro rezonanci nový pavilon kvůli tomu, že by bylo velmi obtížné, ji umístit někam do stávajících prostor. „Magnetická rezonance kolem sebe musí mít Faradayovu klec. V magnetickém poli kolem nesmí být nic kovového a ten přístroj se dovnitř dává boční stěnou, a když je pak potřeba ho vyměnit, tak se musí tato stěna vybourat,“ vysvětlil loni pro prachatickoNEWS.CZ předseda představenstva nemocnice Michal Čarvaš.

Magnetická rezonance je považována za nejlepší vyšetřovací metodu zejména měkkých tkání, protože její výhodou je velký tkáňový kontrast. Navíc u této metody vyšetření nebyly nikdy zaznamenány žádné negativní účinky. Pořízení rezonance by pomohlo zejména lékařům a také pacientům nemocnice. Nyní musí na magnetickou rezonanci jezdit do nemocnice ve Strakonicích nebo do Českých Budějovic, kde se čekací doby pohybují kolem měsíce i dvou.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky