ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Přestavba chaty na Libíně je konečně připravena

ZPRÁVA - Rozhodnutí nechat chatu zavřenou a projektovat zabralo dlouhé čtyři roky, ve kterých nebýt Boudy Vysoko, nebylo by u rozhledny pro turisty vlastně nic.

# Pátek 8/3 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytl zastupitel Robert Zeman

Prachatická koalice informovala, že bylo konečně vypsáno výběrové řízení na firmu, která provede přestavbu chaty na Libíně. O koupi chaty za 8,6 milionu korun rozhodlo zastupitelstvo už v listopadu 2019. Neúměrné protahování přípravy přitom dalo za pravdu zastupiteli a iniciátorovi koupě chaty Robertu Zemanovi. Ten tvrdil, že by bylo lepší pokusit se chatu otevřít, provozovat ji v nějakém režimu a přitom pracovat na projektu. Fotodokumentace z doby po koupi ukazuje, že to nebylo nemožné.

Po přestavbě má mít restaurace chaty čtyřicet šest míst a další budou k dispozici na letní terase. Objekt má také dostat moderní kuchyni a vytápěn bude tepelnými čerpadly a krbem. Zhruba před rokem koalice rozhodla, že ubytování nebude hrát v chatě takovou roli a tak je tu v plánu jen deset lůžek a z toho část pro ubytovaný personál. Práce budou zahrnovat také bourání okolních doplňkových staveb nebo výstavbu parkovacích stání a úpravy zeleně.

„Nutné bude vybudovat kompletní rozvody vodovodu a kanalizace, dále pak vybudovat zařízení pro likvidaci dešťových a splaškových vod a vrty pro tepelná čerpadla,“ uvedl vedoucí odboru investic městského úřadu Jaromír Markytán. Půjde o investici v řádu desítek milionů korun, ale přesná cena bude známa až po výběrovém řízení, jehož uzávěrka je stanovena na 25. března.

Podle starosty Jana Bauera by měl být výsledek výběrového řízení znám zřejmě už v polovině dubna a samotná stavba má začít v polovině května. „Restaurace na vrcholu Libína by mohla začít fungovat v létě roku 2025,“ řekl Jan Bauer. To je bezmála šest let od rozhodnutí o koupi.

Koupě chaty městem je přitom zásluhou hlavně zastupitele Roberta Zemana, díky jehož iniciativě na vrcholu funguje i Bouda Vysoko. Robert Zeman jednání o koupi inicioval a podařilo se mu pro ni získat hlasy i zbytku tehdejší opozice a tehdejších místostarostů Miroslava Lorence a Jana Klimeše. Jenže pak došlo ve skupině, která koupi schválila, k rozkolu.

Jen půl roku trvalo, než se vůbec dohodli na tom, že chata zůstane zavřená a bude se připravovat projekt na její přestavbu a modernizaci. Toto řešení prosazoval hlavně dnešní místostarosta Jakub Nepustil s tím, že podle něj není možné chatu otevřít a je potřeba pečlivé projektové přípravy.

Dalšího půl roku trvalo, než byla podepsána smlouva s projektantem a teprve po dvou letech veřejnost viděla studii toho, jak má chata vypadat. Projektování přitom hodně zdrželo hledání spodní vody, které je na Libíně nedostatek a průzkumné vrty stály stovky tisíc korun. A nakonec před rokem koalice změnila koncepci rekonstrukce, když rozhodla, že nepůjde o horskou chatu s ubytováním, ale o výletní restauraci.

„Snažil jsem ihned na koupi navázat co nejrychlejším otevřením skrze vhodného nájemce a maximálně a s pokorou využít vybavení chaty a všeho, co šlo, aby lidé měli zase možnost se na Libíně po mnoha letech občerstvit, přespat,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ Robert Zeman a kritizoval to, že chata zůstala zavřená i kam situace dospěla nyní. „Bude se za desítky veřejných milionů korun bourat a pak stavět dům, který byl plně vybavený a funkční, aby se stříhaly ve vhodný čas pásky. Již pátý rok slouží chata na Libíně k ukojení ambicí kolegů zastupitelů, kteří si za veřejné peníze, milióny, budují pomník,“ dodal s tím, že provoz chaty bude nutné masivně dotovat opět z městského rozpočtu a tak velkou investici nebude možné umořit z provozu.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky