ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Další kyberpodvod na Vimpersku byl hodně drzý

ZPRÁVA - Vimperští policisté vyšetřují další kyberpodvod. Tentokrát si poškozený myslel, že komunikuje se známým a přišel o tři tisíce amerických dolarů.

# Čtvrtek 7/3 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Podvod se podle informací od Policie ČR odehrál při komunikaci přes messanger. Poškozenému z Vimperska se ozval jeho známý s tím, že potřebuje jeho telefonní číslo, e-mailovou adresu a název bankovního domu, aby mu mohl poslat dárkovou kartu jednoho maloobchodu. Poškozený své údaje poskytl, protože si myslel, že komunikuje se známým a podvodník pokračoval dál.

„Falešný známý po něm dále požadoval, aby mu ve svém internetovém bankovnictví potvrdil kód. Když se poškozený do bankovnictví přihlásil, zjistil, že je tam zadán příkaz k úhradě ve výši zhruba 530 USD. V tuto chvíli poškozený zbystřil, nic nepotvrdil a z bankovnictví se odhlásil,“ popsala další vývoj prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Podvodník se však nevzdal a pokračoval v komunikaci, aby nakonec falešný známý přesvědčoval poškozeného tak dlouho, že z jeho účtu nic neodejde, až mu uvěřil a znovu se přihlásil do svého internetového bankovnictví. Tam už přitom byla nastavena platba tří tisíc dolarů, kterou poškozený potvrdil a o peníze samozřejmě přišel.

„Podvedený až poté telefonicky kontaktoval přes mobilní telefon svého skutečného známého, který mu sdělil, že jeho profil někdo napadl a že se jedná o podvodné jednání,“ dodala mluvčí. Jen loni a předloni přišli obyvatelé okresu Prachatice při podobných podvodech o zhruba osmnáct milionů korun.

POLICEJNÍ RADY PRO PODOBNÉ SITUACE:

Pokud vás někdo podobným způsobem kontaktuje, ověřte si jeho totožnost telefonním hovorem, případně nějakou kontrolní otázkou, kterou znáte jen vy dva (například, kdy jsme se naposled viděli, odkud se známe, a podobně). Buďte ostražití, podvodníci jsou opravdu velmi vynalézaví a přesvědčiví. Nedejte se oklamat a vše si ověřujte.
Používejte silná hesla a dvoufázové ověření svých účtů (heslo + SMS kód). Samozřejmostí je, že používáme odlišná hesla do emailu a jiné zase do sociální sítě. Neposílejte nikomu údaje o svých mobilních číslech, emailových adresách.

Nepřeposílejte žádné autorizační kódy k různým platbám. Nesdělujte citlivé informace o svých heslech do účtů. Nekopírujte a nesdělujte údaje ze své platební karty stejně jako nikomu neříkejte přístupové údaje do svého internetového bankovnictví.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky