ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Muzeum vezme za hasiči, do Pasovska i Boletic

ZPRÁVA - Zajímá vás historie hasičů na Prachaticku nebo vojenského újezdu Boletice či Pasovska? Pak byste měli znát jarní program Prachatického muzea.

# Čtvrtek 7/3 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Dramaturgie jarního přednáškového cyklu Prachatického muzea vybrala pro letošní jarní část sezóny velmi zajímavá témata. Velký úspěch muzeum slavilo hned s první přednáškou. Té se ujal 29. února prachatický rodák a spisovatel David Jan Žák, který mluvil o tématu svého prvního bestseleru – o převaděčském Králi Šumavy Josefu Hasilovi. Zájem byl tak velký, že muzeum muselo přednášku přesunout do Radničního sálu Staré radnice a dokonce z ní připravilo i přenos na svůj facebookový profil. Záznam, je na něm stále k nalezení.

Další velmi zajímavé téma pak přijde v přednáškovém sále Prachatického muzea na řadu 12. března od sedmnácti hodin. Z Jihočeské vědecké knihovny sem přijede Jindřich Špinar mluvit o Pasovsku – o zaniklém malém státu a jeho stopách na Šumavě. Řeč bude také o zapomenutých česko-pasovských vazbách.

Třetí přednáškové a také výstavní téma Prachatického muzea bude jistě další trefou do černého. Hasiči – ať už dobrovolní nebo profesionální – jsou v našem regionu velkým fenoménem a muzeum se rozhodlo letos na jaře věnovat jejich historii v okrese Prachatice podrobněji.

Na úterý 26. března od sedmnácti hodin k tomuto tématu muzeum připravilo přednášku historika Pavla Fencla a archeologa Jindřicha Vágnera. A především hasičům a hasičským sborům Prachaticka věnuje hlavní jarní výstavu, která začne 21. března a potrvá do 9. června. Hasičské téma přitom bude mít také muzejní noc, která je plánována na 24. května.

A aby toho nebylo málo, velké pozornosti veřejnosti se dočká jistě také přednáška o vojenském újezdu Boletice v proměnách času. V přednáškovém sále muzea je naplánována na čtvrtek 4. dubna tradičně od sedmnácti hodin a ujme se jí Vladimíra Podaná z Regionálního muzea v Českém Krumlově. Mluvit bude třeba o tom, jak tu v roce 1947 vznikl vojenský výcvikový tábor a tato část jižních Čech se začala uzavírat veřejnosti.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky