ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Štít opět slibuje pořádně zamotat hlavu porotě

ZPRÁVA - Prachatický svátek divadla vypukne už v pondělí a už po devětačtyřicáté. Jako loni na něj přijedou zkušená amatérská divadla se zajímavými hrami.

# Středa 6/3 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Loni nabídl Štít tak kvalitní a zajímavá představení, že porota začala přidávat ceny, které uděluje – rozdělila jich nakonec více než dvojnásobek oproti plánu. Vítězství a Štít si odvezly dámy z ŽAS Homole. A letošní dramaturgie této tradiční prachatické divadelní přehlídky slibuje stejně kvalitní zážitek. Chybět nebude domácí soubor s autorskou hrou napsanou autorem několika bestselerů, hry, které už mají na svém kontě ocenění z jiných přehlídek, a pestrá je také nabídka témat představení.

Pro porotu složenou hlavně z prachatických divadelníků začne Štít v prachatickém městském divadle v pondělí 11. března v devatenáct hodin prvním větším oříškem. Postaví se před ni totiž domácí soubor Dutam se svou novou autorskou hrou, kterou režíruje Marcela Haspeklová. Ta už na Štítu v minulosti jako režisérka uspěla a hru Spolujezdec, s kterou Dutam v pondělí vystoupí, napsal prachatický rodák a spisovatel David Jan Žák.

Dutam tentokrát představení nazkoušel a odehrál několikrát před tím, než se s ním ukáže porotě. Při premiéře a reprízách přitom už ukázal, že velkou devizou nové hry je mrazivé tajemství a psychologické téma. Především však publikum i porotu jistě osloví David Jan Žák a Jiří Chemik Pešek v hlavních rolích. Díky tomu, že hra byla napsána v podstatě pro ně a dobře se znají, na jevišti vlastně ani nehrají. Jen každý dá prostor té části sebe, která patří k jeho postavě, a vznikne velmi zajímavý divadelní počin. Mírnou slabinou nové hry Dutamu bylo ne úplně přehledné zapojení příběhu do příběhu, pokud se to však podařilo při reprízách vyladit, může soubor určitě pomýšlet na některou z cen.

O moderování Štítu se i letos postarají Ladislav Mráz z oseckého spolku Heros a Petr Kolín z Dutamu, který navíc také účinkuje v jedné z vedlejších rolí ve hře Spolujezdec. V porotě došlo oproti loňsku k jedné změně. Opět v ní zasedne divadelní režisérka z prachatické pedagogické školy Ivana Bečvářová, fyzický básník a divadelník Petr Váša a nováčkem bude Hana Patrasová z Muzea české loutky a cirkusu, která vystudovala DAMU. Nahradí Davida Jana Žáka, který v porotě prachatického Štítu zasedal několik let.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky