ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Kruhová křižovatka U Stopařky vznikne už letos

ZPRÁVA - Jihočeský kraj coby investor potvrdil, že letos začne stavět novou kruhovou křižovatku U Stopařky, na které se často stávají velmi nebezpečné nehody.

# Čtvrtek 29/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTOGRAFII poskytla Policie České republiky

„Stavbu plánujeme zahájit v červnu s dokončením nejpozději do čtyř měsíců od zahájení,“ uvedl pro prachatickoNEWS.CZ mluvčí Jihočeského kraje David Hocke. Současný odhad nákladů počítá s částkou zhruba pětadvacet milionů korun. Kvůli stavbě bude muset být o něco posunut starý pomník setkání pěti armád na konci druhé světové války. Stavba by měla probíhat s částečnou uzavírkou.

„Vznikne zde čtyřramenná okružní křižovatka o vnějším průměru čtyřicet metrů. Povrch křižovatky je navržen z asfaltobetonu, na paprscích křižovatky jsou navrženy dělící ostrůvky z kamenné dlažby a lemované kamenným obrubníkem, obdobně je proveden i pojížděný prstenec, povrch tvoří kamenná dlažba lemována obrubníkem, středový ostrov je navržen vyvýšený s boky z kamenné dlažby a vodorovné plochy budou ozeleněny,“ dodal další podrobnosti stavby mluvčí Jihočeského kraje.

Křižovatka U Stopařky patří počtem vážných nehod k nejnebezpečnějším v prachatickém okrese. Nejčastější chybou, kterou zde řidiči dělají, je nedání přednosti. Fotografie zachycuje srážku hned tří aut v únoru roku 2021.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky