ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Nově budou Prachatice zcela bez heren a kasin

ZPRÁVA - V době, kdy v Prachaticích není žádná funkční herna, schválili zastupitelé na svém posledním jednání zákaz hazardu na území celého města.

# Úterý 27/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

O změnách v městské vyhlášce týkající se hazardu se na prachatické radnici začalo jednat už v minulém volebním období a nyní přišli radní s návrhem hazard ve městě plošně zcela zakázat. A to v situaci, kdy v Prachaticích zbyla poslední herna zvaná Rytíři štěstěny, které však vypršelo povolení a na nové teprve čeká. A v době, kdy další soukromý subjekt požádal o povolení kasina na Malém náměstí. Tato žádost však byla správním orgánem zamítnuta a žadateli běží lhůta pro odvolání.

Paradoxně tak k zákazu hazardu došlo v době, kdy tu žádný není. Navíc v oblasti hazardu došlo v Prachaticích v posledních letech k velkému zklidnění. Zastupitelé dostali na stůl zprávu Policie ČR o tom, jaké problémy v hernách v Prachaticích řešila v posledních deseti letech, a z ní vyplývá, že už několik let je tu funkční pouze herna Rytíři štěstěny s osmnácti automaty. Poslední případ protiprávního jednání Policie ČR řešila v této herně a baru v roce 2022.

Na jednání zastupitelů přitom vystoupila zástupkyně provozovatele Rytířů štěstěny Miroslava Fišerová s tím, že požádali o další povolení této herny, které vypršelo 24. února, a radnice je o připravovaném zákazu vůbec neinformovala. „Při podávání žádosti nám nebyla sdělena žádná myšlenka tohoto typu. Vše jsme se dozvěděli z médií,“ řekla s tím, že jako provozovatel potřebují nějaký čas na vyřízení svých závazků – v herně a baru pracují tři zaměstnanci na hlavní pracovní poměr a nájemní smlouva má několikaměsíční výpovědní lhůtu.

Na slušnost dát provozovateli herny čas na vypořádání závazků přitom hned na začátku diskuse zastupitelů upozornil Robert Zeman a po krátké debatě vedení města nakonec svůj návrh vyhlášky o hazardu upravilo tak, aby plošný zákaz začal platit až od 1. července.

Pro přijetí nové vyhlášky hlasovalo všech dvacet přítomných zastupitelů. Městský rozpočet kvůli tomu přijde odhadem o 1,4 milionu korun na poplatcích spojených s provozem hazardu. Pokud městský úřad povolí Rytířům štěstěny další provoz, pak to bude možné maximálně do konce června.

ZE ZPRÁVY POLICIE ČR:

Herna Bastila od roku 2014
5x protiprávní jednání majetkového charakteru
6x protiprávní jednání související s fyzickým a verbálním napadením
3x protiprávní jednání související s jízdou řidičů pod vlivem alkoholu, OPL či případ maření výkonu úředního rozhodnutí
V současné době není v provozovně umístěn žádný výherní automat, je zde pouze provoz pivnice a od roku 2020 zde neeviduje Obvodní oddělení Prachatice žádný případ oznámeného protiprávního jednání.

Herna Rytíři Štěstěny od roku 2014
11x protiprávní jednání majetkového charakteru
13x protiprávní jednání související s fyzickým a verbálním napadením
3x protiprávní jednání související s jízdou řidičů pod vlivem alkoholu, OPL či případ maření výkonu úředního rozhodnutí
2x vypátrání osoby v celostátním pátrání
V současné době je zde herna provozována 18-ti výherními automaty se vstupem po registraci a je provozována firmou Auto Games a.s. Uherské Hradiště
Poslední případ protiprávního jednání byl zde zaznamenán v roce 2022.

Herna Pod Branou od roku 2014
18x protiprávní jednání majetkového charakteru
6x protiprávní jednání související s fyzickým a verbálním napadením
5x protiprávní jednání související s jízdou řidičů pod vlivem alkoholu, OPL či případy maření výkonu úředního rozhodnutí
2x vypátrání osoby v celostátním pátrání
1x případ ohrožení výchovy dítěte
Tato provozovna je od doby Covidu mimo provoz a poslední případ byl evidován v roce 2020
 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky