ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Zimní zahrada hostí hodně originální výstavu

ZPRÁVA a OBRAZEM - Nová výstava v zimní zahradě Nové radnice v Prachaticích je plodem letité spolupráce Prachatic a Zvolena. A taky jde o originální výtvarný počin.

# Středa 21/2 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

V rámci pravidelných výstav v budově prachatického městského úřadu na Velkém náměstí tentokrát dostal příležitost zvolenský výtvarník Jožo Kajan. Jeho díla není snadné zařadit – jako by se v nich mísila avantgardnost punku a metalové motivy s nádechem fantasy či hinduismu. Navíc se zdá, že tento slovenský výtvarník vnímá svět v podobných sférách v jakých bývala ztvárňována Božské komedie.

Výstavu zorganizoval prachatický Robo Vasil. Ten dlouhé roky působil ve Zvolenu na odboru kultury, v zastupitelstvu i kulturní komisi a nakonec se přiženil do Prachatic. „Výstava je tichým vyznáním radosti a vděku za dvacet let možnosti navštěvovat Prachatice. Historie jeho cest do Prachatic jako pravidelného účastníka Slavností Zlaté stezky, nebo dřívějších partnerských kulturních výměn, započala v roce 2004 a od těch dob mají Prachatice pevné a nezastupitelné místo v jeho srdci,“ uvedl Robo Vasil pro prachatickoNEWS.CZ. I proto dostala výstava název Dvacet roků návratů.

Jožo Kajan přitom na výstavu přizval i hosta a tak zatímco zimní zahrada je plná jeho obrazů, v sousední chodbě představuje své práce slovenská výtvarnice Dada Šandalová pocházející také ze Zvolena. Ta do Prachatic přivezla hlavně své příjemné krajiny, pro které hledá motivy třeba i Itálii.

Jožo Kajan je už třicet let členem výtvarné skupiny Zvolenská sedmička, která vznikla jako sdružení výtvarných umělců ze Zvolena a okolí. V minulosti pracoval jako správce depozitů na zvolenském zámku a nyní je v důchodu. Maluje přitom i pro různé metalové kapely a jeho výstavu je možné vidět v zimní zahradě nové radnice do konce února.

 

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky