ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Volných míst na Prachaticku pozvolna přibývá

ZPRÁVA - Po bleskovém letním poklesu počtu volných pracovních pozic roste jejich množství v okrese Prachatice pozvolna už od září. A přibývala dokonce i v lednu.

# Středa 21/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Trh práce na Prachaticku začíná opatrně potvrzovat ekonomy a premiérem slibovaný obrat. Jde však o zlepšování pomalé a zatím s výkyvy. Potvrzují to zejména počty volných pracovních pozic, které Úřad práce v okrese Prachatice registruje. K obratu došlo v říjnu a pokračoval i v lednu, kdy kvůli sezónním vlivům většinou nových míst moc nepřibývá.

Letošní leden byl však v tom, kolik zaměstnavatelé ohlásili nových pozic, nejlepší za poslední více než rok. Úřad práce u nás evidoval v lednu přes dvě stě nových pracovních pozic a jejich celkový počet v okrese se zvýšil o sedmdesát čtyři na 1444. Jde o nejlepší výsledek za poslední půl rok. Nezaměstnanost se sice na konci ledna dostala na 3,1 procenta, ale to je v tomto ročním období v posledních letech běžná hodnota.

Nejvíce trhu práce v našem regionu zřejmě pomáhá zlepšování situace v průmyslu. Objem nových zakázek v něm roste poslední dva měsíce. Vysoká inflace je také minulostí a tak se nyní bude zřejmě čekat na to, až velkým poklesem reálné hodnoty svých příjmů otřesené domácnosti začnou opět postupně zvyšovat své výdaje.

 

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky