ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Bezdomovec s pistolí za pasem vyvolal obavy

ZPRÁVA - V Prachaticích musela ve čtvrtek do akce prvosledová hlídka a strážníci. V ulicích se totiž pohyboval cizinec bez domova s pistolí zastrčenou za pasem.

    

  

# Pátek 9/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

FOTO poskytla Policie ČR

„Ve čtvrtek 8. února před třináctou hodinou přijala tísňová linka Policie České republiky oznámení od jednoho řidiče, že na přechodu pro chodce v ulici Nebahovská v Prachaticích viděl muže, který měl za pasem kalhot viditelně zastrčenou zbraň,“ řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová a dodala: „Krátce po třinácté hodině už volal další oznamovatel, že vidí, jak muž stejného popisu, míří zbraní na odstavenou prázdnou vlakovou soupravu na vlakovém nádraží v Prachaticích.“

Muže vyjela hledat speciální prvosledová hlídka Policie ČR. Tyto hlídky jsou lépe vyzbrojeny a chráněny pro zásahy proti střelcům. Do pátrání se zapojili i strážníci městské policie, kteří nakonec muže našli jako první na Parkáně. Strážníci totiž rovněž dostali o muži hlášení od svědků – viděn byl pod branou. Policie navíc před jeho dopadením povolala i další hlídky a psovoda.

Strážníci muže na Parkáně zpacifikovali donucovacími prostředky a zbraň u něj našli zastrčenou za pasem na zádech. „Ohledáním zjistili, že se jedná o dětskou plastovou hračku ve tvaru pistole. Osobu ztotožnili, a to jako cizince bez domova, kterého vzápětí eskortovali na obvodní oddělení policie,“ dodala mluvčí s tím, že muže čeká přestupkové řízení.

Policie ČR pak veřejnosti poděkovala za rychlá oznámení:

Děkujeme veřejnosti, že takhle pohotově reagují na podezřelá jednání osob v jejich blízkém okolí. Je třeba si uvědomit, že viditelně nošená zbraň na těle či manipulace s ní může v lidech vyvolat důvodnou obavu o jejich život a zdraví, což je protizákonné, i když se nemusí přímo jednat o zbraň, podléhající Zákonu o střelných zbraních a střelivu.  

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky