ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Na křižovatce u nádraží má stát nové sousoší

ZPRÁVA - Prachatičtí radní souhlasili s návrhem své kolegyně Růženy Štemberkové, aby uvnitř kruhového objezdu u autobusového nádraží stál soumar.

    

  

# Čtvrtek 8/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

„Rada města schválila záměr umístit na kruhový objezd při příjezdu do Prachatic sousoší soumara. Kruhový objezd u autobusového nádraží se nachází mimo památkově chráněné území a byl vytipován jako vhodná lokalita pro umístění vhodného symbolu Prachatic,“ informovala dnes media Eva Suchá z kanceláře prachatického starosty.

Návrh předložila radě města radní Růžena Štemberková, která od rady dostala za úkol i realizaci projektu. Potřeba bude vyřídit povolení pro umístění sochy a také vybrat sochaře, který sousoší vytvoří. Odhad ceny není k dispozici – záležet bude na materiálu, velikosti i odměně pro autora. Může se přitom pohybovat i ve stovkách tisíc korun. Bronzová socha Švandy Dudáka na strakonickém náměstí stála například před třinácti lety půl milionu korun.

„V tuzemsku i v zahraničí je běžné, že kruhové objezdy jsou dozdobovány atributy příslušných měst jako je například Bohemia sekt, svatý Jan Nepomucký či Strakonický dudák. Významným atributem Prachatic je právě soumar,“ upřesnila důvody umístění sousoší na kruhovém objezdu radní Růžena Štemberková.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky