ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Podvedení z Prachaticka přišli loni o 11 000 000

ZPRÁVA - Počty obětí kyberpodvodů z okresu Prachatice jdou za poslední tři roky do stovek. O největší sumu, tři a půl milionu, přišla žena při investování do kryptoměn.

    

  

# Čtvrtek 8/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

V roce 2021 řešili policisté z okresu Prachatice 43 případů trestných činů spadajících do kategorie takzvaných kyberpodvodů. Rok na to už to bylo 66 a loni se toto číslo vyšplhalo na 79 případů. „V roce 2021 a 2022 vylákali podvodníci v rámci trestního řízení z poškozených finanční prostředky za více jak sedm milionů korun. V roce 2023 už to bylo více než jedenáct milionů korun,“ uvedla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

Jen pro srovnání s běžnou kriminalitou – loni policisté řešili na Prachaticku například jen dvanáct vloupání do rekreačních objektů. Šance, že vás okrade zloděj fyzicky, je tak výrazně nižší než v případě digitálního světa. Většinou přitom podvodníkům stačí dobře podaná legenda a důvěřivost nebo zmatenost poškozeného.

„K útokům opakovaně dochází na různých internetových bazarech, jako je například Marketplace, Bazoš či Vinted, kde rádoby zájemce o zboží zašle prodejci na WhatsApp, nebo jinou sociální síť, odkaz tvářící se jako pravé stránky přepravní společnosti, které však důvěřivce po rozkliknutí přiloženého odkazu ve zprávě přesměrovávají do internetového bankovnictví. Tam se však dostává v tu chvíli i pachatel, který okamžitě začne "hospodařit" s jeho penězi,“ uvedla další podrobnosti k tomuto typu kriminality Martina Joklová.

Dalším způsobem, jak podvodníci oběti okrádají, je zneužití zájmu o investování do kryptoměn. To se loni na Prachaticku nevyplatilo jedné ženě, která přišla o tři a půl milionu korun. „Opakovaně podvodníci používají také legendu o napadeném účtu. Poškozeným se zpravidla ozve falešný bankéř zastupující jejich banku nebo Českou národní banku s tím, že jejich účet je v ohrožení a že mohou přijít o všechny své peníze. Podvedení pak pod tlakem možné ztráty jejich finančních prostředků přepošlou mnohdy i všechny své úspory na cizí účet,“ dodala prachatická policejní mluvčí.

Navíc rychle přibývá i kyberpodvodů, které policisté kvůli nižší škodě kvalifikují pouze jako přestupky. Za poslední tři roky jich policisté evidují v okrese Prachatice 123. Jejich obětí se stávají lidé, kteří si na internetu objednají třeba dražší značkové zboží, ale místo něj obdrží jiné a mnohem lacinější. „Není ani ojedinělé, že jsou lidem doručovány nevyžádané zásilky, u kterých zaplatí doběrečné, protože si zboží tímto způsobem objednávají často. A až později zjistí, že si tuto zásilku vůbec neobjednali,“ dodala mluvčí.

Policie přitom v posledních letech více a více apeluje na veřejnost, aby byla opatrnější. Připravila pro ni i KYBER RÁDCE, který radí, jak se při nákupech na webu chovat.   

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky