ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Správce stavby knihovny bude stát šest milionů

ZPRÁVA - Prachatická radnice využije vůbec poprvé u tak velké stavby služeb takzvaného správce stavby, aby nenesla rizika spojená s případnými chybami projektu.

    

  

# Úterý 6/2 2024 - TEXT: Tomáš František Přibyl

Rozhodnutí o tom, že město najme správce stavby, je jedním z mnoha kroků, které vedení města v posledním více než roce činí v rámci přípravy stavby multifunkčního knihovnického a vzdělávacího centra na místě bývalé hasičské stanice vedle gymnázia.

Náklady na stavbu a vybavení jsou nyní odhadovány na sto šedesát milionů korun a projektová příprava a kontrolní fáze by měly podle zatím nasmlouvaných zakázek stát nejméně třináct milionů korun. Půjde tak o zhruba třikrát dražší stavbu, než jakou bylo nové prachatické letní kino.

Využití správce stavby je u tak velkého projektu v Prachaticích přitom novinkou a vyplývá z doporučení od firmy Klee Consulting. Tu si vedení města bez výběrového řízení vybralo, aby za sumu 4 200 korun za hodinu bez DPH udělala analýzu toho, jakou formu veřejné zakázky v tomto případě zvolit. A firma doporučila postupovat metodou Design-Build.

„Hlavním benefitem způsobu zadání odborníky doporučovanou metodou Design-Build je přenos odpovědnosti za projektování stavby, a tedy i případného rizika plynoucího z chyb v projektové dokumentaci, na jejího zhotovitele,“ vysvětlil pro prachatickoNEWS.CZ starosta Jan Bauer. „Díky tomu mají objednatelé mimo jiné i vyšší jistotu zachování nabídkové ceny a dodržení stanoveného termínu dokončení stavby,“ uvedl k tomu vedoucí odboru investic prachatického městského úřadu Jaromír Markytán.

Pro realizaci projektů touto formou jsou přitom podle starosty využívány smluvní podmínky FIDIC, ve kterých správce stavby hraje klíčovou roli. „Správce stavby je tým odborníků, jehož pravomoci a odpovědnosti jsou podstatně širší než pouhý dohled nad prováděním stavby tak, jak vyžaduje stavební zákon v případě technického dozoru stavebníka u standardních projektů,“ vysvětlil starosta Jan Bauer a pokračoval. „Rolí správce stavby a jeho týmu je zejména projektové řízení, koordinace, stálý dohled a dozor nad činností zhotovitele, včetně projektování, a to vše v souladu s právními předpisy a technickými normami. Správce stavby řídí celou realizaci díla pomocí závazných pokynů, zajišťuje potvrzování provedených prací, jejich zkoušení a přejímání, řízení případných změn, posuzování a určování nároků obou smluvních stran. Správce stavby zajišťuje rovněž výkon koordinátora bezpečnosti práce.“

Výběrové řízení na správce stavby, do kterého se přihlásili dva účastníci, vyhrála olomoucká firma Safety Pro s.r.o. s celkovou cenou zhruba šest milionů korun včetně daně z přidané hodnoty. Příprava stavby se nyní blíží k vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby a odhady, které radnice zveřejnila v prosinci, počítají se zahájením realizace ve třetím čtvrtletí letošního roku.

U srovnatelné zakázky na rekonstrukci bazénu a výstavbu saunového světa přitom minulé vedení města postupovalo bez použití metody Design-Build a bez správce stavby se tak obešlo. Město klasicky nechalo vypracovat projekt, vybralo dodavatele a provádění stavby kontroloval klasický stavební dozor a investiční technici města.

Ti však podle starosty nemají na kontrolování projektu realizovaného metodou Design-Build kvalifikaci. „Tuto vysoce profesionální činnost nemůže suplovat investor vlastními zaměstnanci odboru investic i proto, že správce stavby musí provádět tým specializovaných autorizovaných osob splňující kvalifikační a profesní předpoklady, které Městský úřad Prachatice rozhodně nemá v požadovaném rozsahu k dispozici,“ uvedl k tomu Jan Bauer.

 

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky