ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Dolní bránu zaplnil česko-italský výtvarný dialog

ZPRÁVA a OBRAZEM - První letošní vernisáž uvedla do Dolní brány tradičního hosta, ale v netradičním formátu. Asociace jihočeských výtvarníků si pozvala hosty až z Itálie.

    

  

# Sobota 3/2 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Asociace jihočeských výtvarníků je na Prachaticku velmi činná. A to i proto, že její předseda Vít Pavlík pochází z Volar, kde vede místní základní uměleckou školu. V prachatické galerii Dolní brána i díky tomu asociace vystavuje pravidelně každoročně a její nová výstava tu začala vernisáží ve čtvrtek 1. února.

Tentokrát ale asociace přišla s překvapivým formátem. Zatímco většinou připravovala výběr prací svých členů, tentokrát zvolila pět svých členů a přizvala k nim pět výtvarníků působících v Itálii a výstavu věnovanou abstrakci postavila na jejich dialogu. I proto dostala název Interplay a přinesla do Dolní brány něco, co tato galerie často nenabízí. Setkání dvou kultur, výtvarných jazyků a deseti pohledů na svět.

Výstava nepracuje s tím, že by nějakým mohutným efektem chtěla vyvolat velkou emoci. Je třeba ji prohlížet se snahou hledat vztahy, které jsou vyjádřeny poměrně jemně. Témata abstraktních prací výtvarníků se přitom na výstavě potkávají. Zejména je tu zastoupen pohled autorů na přírodu, ale nechybí ani pohledy do sebe a na svět jako celek. Výstava tak nemá jednu výpovědní linii, ale její podstatou je vícero setkání autorů.

Zejména je zajímavé sledovat, jak italští autoři tvoří s až renesanční lehkostí a hravostí. Jak důležitá je pro ně pestrost barev a jak naopak čeští autoři berou svá díla a pohled na svět vážně. Nechybí přitom ani závan velké barevné pestrosti z Jižní Ameriky, protože jeden z italských autorů pochází z Venezuely. Návštěvníci výstavy se v Dolní bráně setkají i s malbou na hedvábí nebo malbou na přírodní španělský kámen.

Výstava je výsledkem řadu let rozvíjené spolupráce, která vznikla v rámci výtvarného workshopu Salve Prachatice, jehož autoři se vypravili i do prachatického partnerského města Impruneta a setkali se tam se svými italskými kolegy. Dva z italských autorů z Imprunety pocházejí.

Vernisáž uvedla prachatická radní Růžena Štemberková a o hudební doprovod zahájení se postaralo saxofonové Tilia Trio. Expozici je možné si v Dolní bráně prohlédnout do 8. března.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky