ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Kolemjdoucí a hlídka pomohli zachránit seniora

ZPRÁVA - Policie ČR informovala o zásahu, při kterém kolemjdoucí žena a dvoučlenná hlídka prachatických policistů pomohly srdeční masáží zachránit život seniora.

    

  

# Pátek 2/2 2024 - TEXT: Tomáš Přibyl

FOTO poskytla Policie České republiky

V Pivovarské ulici naproti sídlu prachatického policejního územního odboru zkolaboval ve středu 17. ledna před půl třetí odpoledne sedmaosmdesátiletý senior. Oznámení, s kterým pracovali polisté, říkalo, že mu kolemjdoucí žena poskytuje první pomoc a tuto informaci dostala i hlídka z prachatického obvodního oddělení.

Ta v tu chvíli končila zásah u agresivního pacienta v nemocnici a bleskově se přesunula do Pivovarské ulice. Na místě nadpraporčík Jaroslav Kotál a praporčík Jakub Klabouch zjistili, že senior se při pádu po kolapsu zranil a nejeví známky života. Převzali přitom nepřímou srdeční masáž dokud nepřijela posádka záchranné služby a nepodařilo se obnovit životní funkce muže.

Kolemjdoucí žena se přitom z místa v době práce policistů a záchranářů vytratila a tak policistům nebyla známa její totožnost. Naší redakci se však ozvala její sestra. "Žena, která poskytla jako první první pomoc a volala záchranku, byla moje sestra Alena Fučíková a její manžel Pavel. Ten první začal s masáží srdce. K nim se připojila ještě jedna mladá slečna a po příjezdu i policista," doplnila policejní informace bývalá vedoucí odboru komunálních služeb prachatické radnice Ivana Jeřábková.

Policisté, kteří masáž převzali, se dočkali za svůj čin ocenění. „Oběma policistům za jejich příkladnou práci osobně poděkoval ředitel Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje brigádní generál Luděk Procházka,“ uvedla k události prachatická policejní mluvčí Martina Joklová.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky