ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Studenti si zkouší skutečnou práci zastupitelů

ZPRÁVA - Vimperk má nové studentské zastupitelstvo a je o něj velký zájem. A navíc se stalo zajímavým příkladem toho, jak zapojit mladé lidi do věcí veřejných.

    

  

# Pondělí 29/1 2024 - TEXT: Tomáš Přibyl

Foto Město Vimperk a Šimon Blaschko

V minulosti už se vimperská radnice o vytvoření studentského zastupitelstva pokoušela, ale ani jednou se příliš neujalo. V tomto školním roce se však hlavním iniciátorem a koordinátorem této myšlenky stal zastupitel Šimon Blaschko a nové studentské zastupitelstvo je rázem příkladem úspěchu i příkladem pro další místní radnice. Zřejmě je to i tím, že za ním tentokrát stojí mladý zastupitel, který je navíc jako produkční hudebních akcí pro mladé zvyklý pracovat se studenty a musí rozumět mladé generaci.

Ani ustavení nového studentského zastupitelstva však neprošlo tím skutečným vzešlým z komunálních voleb snadno. Kvůli připomínkám opozice neschválilo zastupitelstvo na podzim hned celou potřebnou sumu na projekt studentského zastupitelstva. Napoprvé zastupitelé uvolnili jen peníze na první setkání studentů a až později i na projekt, který mají vymyslet a realizovat, podobně jako v participativním rozpočtu.

Sondování zájmu škol a studentů přitom probíhalo už v první polovině loňského roku. „Řešili jsme se školami, jestli je to pro ně smysluplný projekt a od všech jsme se dozvěděli, že ano,“ řekla zastupitelům vedoucí odboru školství kultury a cestovního ruchu Martina Křížová, která je za projekt studentského zastupitelstva zodpovědná na městském úřadu.

Zájem byl přitom na prvním setkání enormní. „Když jsem studentské zastupitelstvo dával dohromady, měl jsem strach, že budeme mít sotva pět zájemců. Nakonec se jich však sešlo zhruba čtyřicet a lavina nápadů nás málem povalila,“ uvedl Šimon Blaschko.

Hlavním smyslem snahy ukotvit studentské zastupitelstvo v životě Vimperka je přitom hlavně potřeba zapojit mladou a málo početnou generaci do veřejného života. „Z mého pohledu je třeba s mladými lidmi mluvit a zjistit, co potřebují,“ řekl Šimon Blaschko. Bývalý vimperský starosta Bohumil Petrášek označil studentské zastupitelstvo za investici do budoucna a starostka Jaroslava Martanová novinářům řekla: „Děti, které se tu narodily, žijí tu a chtějí tu žít i nadále, si budou moct město částečně budovat i pro sebe.“

Mladí vimperští studentští zastupitelé přitom se svými koordinátory moc nezahálí. Po prvním adaptačním setkání na Vodníku začali hledat témata a projekt, do kterého se pustí. Jako hlavní témata si vybrali bezpečnost a kulturu. Sešli se proto už také se zástupci strážníků i policistů a kulturního střediska, aby se dozvěděli, jak je možné jejich nápady realizovat a co by to stálo.

V tom je přitom nové vimperské studentské zastupitelstvo zajímavým příkladem. Nejde totiž o žádnou hru nebo pouhé diskusní setkávání se, ale studenti mohou opravdu něco udělat a zastupitelé vzešlí z komunálních voleb navíc ukázali, že berou studenty vážně, když jim na činnost a projekt dali do letošního rozpočtu hned sto tisíc korun.

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky