ZPRÁVY - FOTO - OD ČTENÁŘŮ - INZERCE - REDAKCE - CENÍK
  
 

Život dopsal jeden velký pekařský příběh

VZPOMÍNKA - Gustu Sobotoviče proslavilo řemeslo, které desítky let nedělal, a také recept na placky s česnekem od jeho maminky. Všem, kteří ho znali, velmi chybí.

    

  

# Pátek 26/1 2024 - TEXT A FOTO: Tomáš František Přibyl

Dlouholetý lenorský veřejný pekař Augustin Sobotovič se stal po roce 2002 jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších osobností veřejného života prachatického okresu a Pošumaví. Na plackách, houskách a chlebě, které upekl se svým týmem, si pochutnaly tisíce a možná desetitisíce lidí. Čas ho jistě přiřadí k legendám našeho regionu. Zemřel ve čtvrtek 25. ledna ve věku nedožitých čtyřiaosmdesáti let.

Pocházel ze Slovenska od Hlohovce, vyučil se pekařem, ale tomuto řemeslu se věnoval jen dva roky. Pak pracoval na budování Havířova a na vojnu narukoval do Domažlic. Odtud ho osud po letech zavál na Volarsko, kde se v září roku 2002 ujal osiřelé lenorské pece jako veřejný pekař. A poté se mu díky jeho pracovitosti a pomocníkům povedlo něco, co vejde do dějin českého pekařského cechu. Vzkřísil řemeslo veřejných pekařů v Česku tak, že inspiroval jeho obnovu na řadě míst.

Hlavní vzpomínka na Gustu Sobotoviče, která se vybaví tisícům lidí, kteří se s ním setkali, se týká jeho dobrosrdečnosti. S tátou jsme o něm psali pro různá média prakticky od chvíle, kdy se pece v Lenoře ujal a setkávali jsme se s ním i při pečení na různých dalších místech. Jeho přívětivost a ochota si o pečení povídat byla příslovečná. Navíc z něj vždy čišela i velká láska a úcta k poctivému řemeslu. Třeba v roce 2019 byl díky tomu tak vytížený, že v sezóně neměl prakticky jediný volný víkend.

V posledních letech ho trápil věk a zdraví a tak začal hledat a vychovávat i své nástupce. Podařilo se mu to jak v Lenoře, tak ve Volarech. Jeho lenorský následovník Miroslav Kutlák pekl v Lenoře poprvé samostatně na Slavnosti chleba v roce 2020. Před dvěma lety mu Gusta předal i post předsedy Velké lóže pecařské. Na pečeních se objevoval i nadále, ale vždy zdůrazňoval, že řemeslo už předal, aby pochvala za pečivo připadla jeho pokračovatelům.

Upekl toho opravdu hodně a na hodně místech. Jestli ale opravdu něčím uvízl v paměti svých strávníků, bylo to rozhodně díky jeho plackám z chlebového těsta potřených česnekem. Jak mi jednou řekl, recept měl od své maminky. Jeho následovníci přitom pečou tyto placky dál a my recept na ně v těchto dnech, kdy se s ním loučíme, připomínáme, stejně jako úctyhodný příběh jeho pekařského života.

Lenorské placky:
1 kg mouky
1,5 kostky droždí
10 až 15 dkg sádla
2 dkg soli
7 dcl vody
na pomazání rozmixovat česnek, slunečnicový olej a sůl

Život Gusty Sobotoviče jako by se zatočil v kruhu, který nemohl na začátku předpokládat ani mu jít vědomě vstříc. V mládí se na Slovensku vyučil řemeslu, které ale dělal jen krátce a většinu života se pak živil něčím jiným. A to vše proto, aby se nakonec v seniorském věku vrátil ke svému mládí a řemeslu.

Augustin Sobotovič se narodil v březnu roku 1940 na Slovensku v malé osadě Šalgočka u Hlohovce. Po osmileté základní škole nastoupil na dvouleté učení na pekaře. V šestnácti letech z něj byl hotový řemeslník. Pečení se věnoval dva roky. Šlo o těžkou dřinu, která se projevila na jeho zdraví, a tak přešel na Moravu ke stavařům a pracoval na budování Havířova.

Učil se v Trstíně v trnavském kraji. „Na konci byla závěrečná zkouška – jak písemná, tak ústní i praktická. A když jsem pak nastoupil do první práce k parní peci, tak mě mistr šoupl jako míchače těsta,“ řekl. Za noc takto s pomocnicí musel připravit těsto i na šest tisíc žemlí a k tomu na šest až osm tisíc rohlíků. V další práci pekli chleba. I tady byl míchačem. Ale musel se potýkat třeba s častými a neohlášenými výpadky elektřiny a když nešel proud, bylo třeba umíchat i šest set kilo těsta ručně.

Není proto divu, že ho začalo navzdory mládí trápit zdraví a kvůli vředům změnil práci. Stihl se ale naučit spoustu věcí, které se mu pak v Lenoře hodily. „Jako učni jsme chodili na praxi do malých pekáren a ty měly stejný systém pecí,“ vysvětlil. A navíc ještě sám zažil, co to bylo veřejné pečení. „Ještě když jsem v roce 1958 dělal řemeslo, tak se dělalo takzvané námezdní pečení. Hospodyňky si doma zadělaly těsto, vyválely ho a přinesly v ošatkách a my jsme jim ho upekli.“ Jak sám přiznal, v mládí ho pečení pečiva moc nebavilo, protože to byla velká dřina. Pečení chleba si ho získalo víc.

Z Moravy později narukoval do Domažlic na vojnu. Když mu po dvou letech služba končila, střetli se Chruščov a Kennedy v Berlínské krizi a armáda základní vojenskou službu prodloužila na neurčito. A pak ho přesvědčili, aby zůstal na vojně jako voják z povolání. Podepsal to na dva roky jako šéfkuchař pluku. Také se na Šumavě oženil a na svět přišla první dcera.

Poté se však s armádou rozloučil a až do 90. let dělal řidiče, později i občanského zaměstnance ve skladu pohraniční stráže, a nakonec u bezpečností agentury. Osud ho po ovdovění zavál na Volarsko, kde se podruhé oženil. A to se mu stalo osudným. Jeho žena měla v Lenoře krámek s keramikou, kde také vyměňovala plynové láhve. A Augustin Sobotovič ženě v krámku pomáhal.

„No a jednou si pan starosta přišel vyměnit plynovou láhev a já se ho ptám, proč se nepeče? A on řekl, že nemá pekaře. A mou ženu nenapadlo nic jiného, než mu říct: Sedí vedle vás,“ vzpomínal před lety. „Po nějaké době jsme se opět setkali, to bylo ještě před povodněmi v roce 2002 a zeptal se mne, jestli jsem se již rozhodl, zda budu, či nebudu péct? Po povodních jsem tedy na jeho další dotaz kývnul,“ dodal v roce 2022, když na stránkách prachatickoNEW.CZ rekapituloval, jak v Lenoře začínal.

Počátky veřejného pečení se v Lenoře datují do 30. let 19. století, kdy tu vznikla jak sklárna a obec, tak také několik veřejných pecí pro rodiny, které na vlastní pec neměly peníze. A jedna z nich se dochovala do současnosti. V roce 1998 ji opravila a začala v ní péct parta kolem Václava Mráze.

O nový výmaz nízkého pečícího prostoru lenorské pece se musela postarat tehdy jedenáctiletá dcera Václava Mráze, která jediná se vešla dovnitř. A pak se tu začalo s obnovou práce veřejného pekaře. Kdo to byl? Ten, komu hospodyně přinesla připravený chleba a on ho upekl ve veřejné peci. Toto řemeslo v Čechách a na Slovensku žilo až do 50. let minulého století a pak ho vytlačilo průmyslové pečení.

V roce 2000 vzniklo občanské sdružení Velká lóže pecařská, jejíž členové se mohou válet za pecí. A za další dva roky se tu hledal nový veřejný pekař, který by se pravidelných pečení ujal, protože Václav Mráz se z Lenory odstěhoval. Augustin Sobotovič poprvé pekl v Lenoře 28. září 2002.

První jeho pečící štací mimo Lenoru byl pak obnovený vodní mlýn v Hoslovicích na Strakonicku. Známý jako veřejný pekař se stával i díky mediím, pro které je pečení v historických pecích obrazově vděčnou záležitostí. V Hoslovicích si ho všiml betlémář z Velešína a pozval ho k nim. A postupně se přidávala další místa – Klánovice, Horská Kvilda, Nezdice, Bavorov, Volary a také skanzeny v Bavorsku. A po vzoru lenorské veřejné pece začaly vznikat i její kopie. Jedna stojí dokonce na předměstí australského Sydney.

Obnova zaniklého řemesla však samozřejmě nebyla zásluhou jen Augustina Sobotoviče. Pomáhalo mu mnoho lidí a vesměs zadarmo. Úspěch jeho týmu byl přitom hlavně o poctivé práci a dřině pro lidi. Vstřícnost a láska k dobrému pečivu se pak vracela v pochvalách a v tom, jak lidem chutná. „Třeba od nás odchází maminka s dítětem, a to má v každé ruce krajíc a dlabe z jedné i z druhé. A když se ho ptám, jestli mu chutná, tak má tak plnou pusu, že ani nemůže mluvit. A maminka říká: Doma mu namažu chleba máslem a dám na to šunku a on to nejí a tady se cpe suchým chlebem. - Tak to je pro mě a pro nás vyznamenání,“ řekl mi v jednom z našich rozhovorů Augustin Sobotovič…

 



 
 

Od 12. září 2005 - Všeobecné smluvní podmínky